Det fria Sveriges hjälp till barnen i Ukraina har nu kommit fram

De första två leveranserna från Det fria Sveriges insamling till barnsjukhuset i Lviv respektive barnhemmet i Ternopil har nu kommit fram.
Vår chaufför Melanie på plats utanför sjukhuset (till vänster) och barnhemmet (till höger)

Den 3 mars lanserade Det fria Sverige, i samarbete med Europa Terra Nostra, en insamling för de utsatta barnen i det krigshärjade Ukraina. Till en början var insamlingen inriktad på mediciner och utrustning till barnsjukhuset i Lviv, men har sedan breddats så att vi köpt in utrustning och förnödenheter till barnhemmet i Ternopil.

Lördagen den 12 mars nådde vår skåpbil fram till de båda mottagarna, och vår chaufför Melanie kunde personligen lämna över de mediciner och andra varor som sjukhuset och barnhemmet specifikt efterfrågat.

Vårt insamlingsmål är totalt 10 000 euro, vilket vi nästan nått upp i, och denna första leverans innehöll mediciner för 5000 euro och förnödenheter och utrustning för runt 700 euro. I vår nästa leverans, som vi hoppas kunna genomföra under kommande vecka, har vi ännu mer medicins utrustning som efterfrågas av barnhemmet, men även mediciner och annat som behövs till barnsjukhuset i Ternopil.

Den intresserade har kunnat följa hela arbetet via vår separata insamlingssida, där det finns massor av bilder och dessutom kopior på alla kvitton så att alla som bidragit kan vara trygga i att pengarna används till det som vi sagt att de ska användas till.

Situationen i Ukraina är mycket tuff, och medan många kvinnor och barn lyckas fly västerut, är det en del som måste bli kvar. På barnsjukhusen finns för tidigt födda barn som ligger i kuvös, eller sjuka barn som inte skulle klara av en flykt. Barnhemmet i Ternopil är fullt av föräldralösa barn, tidigare enbart från den egna regionen men sedan bombningen av Kiev inleddes har föräldralösa barn evakuerats därifrån och bor nu i barnhemmets trånga lokaler.

Vi är av övertygelsen att ingen kan göra allt, men att alla kan göra något, och tack vare vårt utbredda kontaktnät i Ukraina har vi kunnat få direktkontakt med chefsläkare och föreståndare, och kunnat erbjuda hjälp utan mellanhänder.

Insamlingen fortsätter, om du kan bidra till den så finns all information du behöver på insamlingssidan. Du kan också bidra via swish 123 510 57 62, glöm inte märka överföringen med ”Ukraina” så pengarna hamnar rätt.

Fler bilder från besöket på barnhemmet

Dela detta du med

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Senaste uppdateringarna

Senaste podden

Vinterhjälpen

  1. Husfonden – Fastighet två!

    Äntligen är det dags för fastighet nummer två! Hjälp vår insamling för att fortsätta etablera Det fria Sverige och Svenskarnas hus runt om i landet!

    297 251 kr insamlat av målet på 600 000 kr

Bli en del av
en svensk framtid

Bli medlem i Det fria Sverige idag och var med och bygg ett alternativ till den sönderfallande mångkulturella staten.