Visionen för Svenskarnas hus

Svenskarnas hus i Älgarås är en unik plats, men den är bara början. Det fria Sveriges ordförande Dan Eriksson skriver här om visionen för Svenskarnas hus på längre sikt.

Den svenska nationella oppositionen har under lång tid dragits med två stora problem som hållit oss tillbaka. Dels har det varit svårt att träffa nyfikna svenskar under ordnade former; vid offentliga flygbladsutdelningar och demonstrationer är det lätt att det blir hetsig stämning när liberaler och kommunister försöker ställa till med bråk. Dels har det varit svårt att hyra lokaler för att hålla evenemang, så väl interna som offentliga, eftersom lokaluthyrare utsatts för hot och påtryckningar från så väl gatustenskastare som polisen när de valt att hyra ut till oss.

Detta har lett till att oppositionen på många sätt blivit en sluten krets det varit svårt att bli en del av. Självklart har det inte varit omöjligt, men det har krävt rätt mycket och för många har det varit ett alldeles för stort steg att ta — trösklarna har helt enkelt varit för höga.

Så vill vi lösa problemen

När vi började konkretisera planerna för Det fria Sverige var detta något vi tog med i analysen, och något som vi ville råda bot på. Vi diskuterade ett flertal möjliga vägar, men kom ständigt tillbaka till konceptet med Svenskarnas hus. Vår vision om mötesplatser inte bara för svenska nationalister, utan också en plats dit nyfikna svenskar i lugn och ro kunde komma för att samtala med oss, ta del av vår information och kunna bilda sig en uppfattning utan skräniga sojapojkar runtomkring.

Det första Svenskarnas hus, som slog upp sina portar i Älgarås i mars 2019, har blivit just en sådan plats. Dessutom är det hem för så väl Det fria Sveriges styrelsearbete, Logik Förlag, Radio Svegot och tidskriften Nationalistens redaktion. Det är en arbetsplats och en mötesplats, men också en plats dit tusentals svenskar redan tagit sig för att antingen delta i evenemang eller besöka huset för att få en bild av svensk nationalism.

Ett steg av många är taget

Men målet är inte nått för det. Projektet med Svenskarnas hus, som är en av flera grundstenar i Det fria Sveriges arbete, har betydligt större visioner än så. För visst är det fantastiskt med ett Svenskarnas hus i Älgarås, men det är knappast lättillgängligt för alla nyfikna svenskar. Att idealistiska medlemmar är beredda att resa land och rike runt för de större evenemangen är en sak, men för att på allvar sänka trösklarna till svensk nationalism måste vi finnas nära fler människor.

Vi har ett antal delmål att uppfylla, och just nu arbetar vi med insamling och förarbetet för nästa fastighet, vilket kommer vara ett stort steg i sig. På sikt vill vi dock etablera ett Svenskarnas hus i varje län; till att börja med. Finns det tillräckligt med drivna medlemmar och beslutsamma idealister finns det inget som motsäger att vi inte skulle kunna finnas i varenda kommun vad det lider — men vi tar som alltid ett steg i taget.

Svenskarnas hus överallt

Jag hoppas du kan se visionen framför dig. Varje fri svensk, och varje person nyfiken på vår rörelse, ska lätt kunna ta sig till något av våra hus. I husen hålls möten, utbildningar och evenemang. I vissa av dem kommer det finnas café- och butiksverksamhet, i en del kommer träningsmöjligheter att finnas. Några av dem kommer fungera som sambandscentraler för social verksamhet för att hjälpa de svenskar som Sverige AB låtit falla mellan stolarna, och vissa kommer användas för företagsverksamhet.

Men det kommer alltid ske öppet, det kommer alltid ske med vår stolta skylt ovanför dörren, och vi kommer alltid ha möjlighet för nyfikna svenskar att besöka oss.

Det fria Sverige har gjort vad som borde ha gjorts för länge sedan; vi har gått från att bara klaga på problemen till att aktivt ta fram lösningar på dem. Nationellt sinnade svenskar kan inte sitta passiva och hoppas på att saker och ting löser sig av sig själva. Eller än värre: tro att politiker kommer lösa problemen åt oss. Det gäller att kavla upp ärmarna, ta tag i spaden och hammaren och bygga den framtid vi vill ha för oss och kommande generationer fria svenskar.

Dela detta du med

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Senaste uppdateringarna

Senaste podden

Vinterhjälpen

  1. Husfonden – Fastighet två!

    Äntligen är det dags för fastighet nummer två! Hjälp vår insamling för att fortsätta etablera Det fria Sverige och Svenskarnas hus runt om i landet!

    297 251 kr insamlat av målet på 600 000 kr

Bli en del av
en svensk framtid

Bli medlem i Det fria Sverige idag och var med och bygg ett alternativ till den sönderfallande mångkulturella staten.