Det må så vara att Alla hjärtans dag är en ganska ny högtid i Sverige. Därtill en dag som enligt många är mer kommersiell än romantisk. Det är helt enkelt upp till var och en hur de vill fira – eller inte fira – denna dag.
Nytt i Sverige men med djupa europeiska anor
Alla hjärtans dag (Valentine’s Day på engelska) har sina rötter i England och Frankrike där traditionen har firats sedan medeltiden. Högtidens namn härstammar från det romerska helgonet Valentin, vars exakta identitet fortfarande är ett mysterium. En teori är att dagen är uppkallad efter martyren Sankt Valentin från Terni, som ska ha avrättats den 14 februari år 270 på order av kejsare Claudius. En berättelse berättar att Valentin, under sin fängelsetid, skickade ett kärleksbrev till sin älskade, vilket anses vara föregångaren till dagens valentinkort.
Geoffrey Chaucer, en brittisk poet, anses vara den första att dokumentera Alla hjärtans dag i sin dikt “Parliement of Foules” från 1375, där han nämner hur varje fågel väljer sin partner på Sankt Valentins dag. I England var under medeltiden den 14 februari en dag då unga män och kvinnor skulle bilda par genom lottning, vilket ledde till skapandet av “valentinpoesi” och kärleksbrev.
I Sverige blev Alla hjärtans dag en etablerad högtid tack vare kommersiella initiativ, med start då varuhuset NK i Stockholm 1956 gjorde den första butiksskyltningen dedikerad till dagen. Redan på 1700-talet hade Valentindagen fått en kommersiell vinkel, med Valentinkort som ofta var dekorerade med lyxiga material. Men det var från amerikansk populärkultur som Sverige hämtade inspiration för firandet som till sist slog igenom, och det var inte förrän 1985 som dagen officiellt blev en del av den svenska kalendern.
Under 1990-talet växte populariteten för Alla hjärtans dag i Sverige, särskilt bland skolelever. Idag firas dagen över hela världen.
Olika former av kärlek
I Finland kallas denna dag för “vändagen” och vi vill gärna ta rygg på vårt broderfolk här. Att avsätta en dag då vi ser till att uppmärksamma kärleken kan inte vara fel.
De germanska språken har i regel bara ett ord för kärlek, vilket beroende på kontext beskriver olika typer av kärlek. Grekiskan har flera ord och traditionellt sett delas den upp i den romantisk, den självutgivande, kärleken till familjen (blodet) och slutligen den sexuella kärleken. Alla dessa olika former av kärlek är värda att både hyllas och uppmärksammas och varför inte göra det den 14 februari.
En hälsning till vårt folk
Det fria Sverige vill idag uppmärksamma kärleken till det svenska folket och kärleken som borde finnas mellan oss svenskar. Vi är alla en del av en kedja som sträcker sig tillbaka till tidernas begynnelse och det faktum att vi är svenskar beror inte på slumpen. Vi är dem vi är tack vara val som våra förfäder gjort under tider som flytt.
Vi kan inte ta åt oss någon ära för detta, däremot kan vi vara stolta över vårt arv. Vi kan också hedra detta genom att göra allt som står i vår makt för att bygga och skapa i detta nu, för att efterlämna något bättre till våra barn och barnbarn. Detta är kärlek till folket och till landet: Att vara tacksam över det som givits och vilja efterlämna något ännu bättre.
Att älska sitt folk är inte alltid enkelt. Men det är alltid rätt.