Fortfarande är det trendigt med veganism och i den “gröna omställningens” spår är kött dåligt. Kött är också dåligt för hälsan får vi höra. Dumheter svarar många och pekar på årtusenden av köttätande människor som det gått riktigt bra för. Och nu skriver SvD om hälsoinfluencers som överger veganismen.
Sheila Arnell, en före detta vegetarian, beskriver sin första köttmåltid efter sju års avhållsamhet som en djupt nostalgisk upplevelse, likt ett återseende med en gammal vän. Denna förändring skedde under en familjemiddag, där en mångfald av kötträtter serverades. Hon hade länge känt ett ökande begär efter kött och upplevde fysiska tecken på att något saknades i hennes diet. Det var denna känsla som slutligen ledde till hennes beslut att äta kött igen.
Veganism har länge associerats med en hälsosam livsstil och miljömedvetenhet. Detta synsätt förstärktes av den uppmärksammade dokumentären “Cowspiracy”, men också av konstant propaganda i media och populärkultur. Arnell blev vegetarian dagen efter att ha sett filmen, driven av en önskan att bidra till miljön och känna sig “renare” inombords.
SvD Intervjuar andra hälsoinfluencers, till exempel Rachel Bråthén, som berättar om liknande skiften från veganism till att inkludera kött. Ofta är det motiverat av näringsbrist. Dessa berättelser avspeglar en bredare trend där tidigare veganer och vegetarianer börjar äta kött igen.
Frågan om veganmatens innehåll och näringsvärde är ett skäl. Många veganska alternativ, som Beyond burger och sojayoghurt är extremt processade och helt onaturliga. Inger-Cecilia Mayer Labba, forskare och tidigare vegan, konstaterar att växtbaserade livsmedel ofta innehåller antinutrienter som kan förhindra upptag av viktiga mineraler. Hon framhåller vikten av en varierad kost, inklusive animaliska produkter, för att tillgodose kroppens näringsbehov.
Matvanorna är idag en del av ett bredare kulturkrig, vilket är olyckligt på många sätt. Kanske borde inte maten politiseras? Extrema dieter känns vare sig hållbara eller sunda och kan det vara så att en mångsidig kost med så få tillsatser som möjligt är det som fungerar bäst för de flesta människor, men också djur och natur?