Varning för bedragare – Samnytt fortsätter lura sina läsare

Samnytt har gång på gång avslöjats med att annonsera för bedrägerier, men ändå valt att fortsätta. Efter en närmare granskning av sajten visar det sig dock vara ännu värre än vi först befarat.

Den så kallade “alternativmedian”, alltså mediala satsningar utanför de större mediehusen som vågar gå utanför den trånga åsiktskorridoren, fyller en vital funktion i vårt samhälle. Under lång tid har massmedia kunnat ljuga, mörka och förvränga sanningen om flera fundamentala ämnen – inte minst massinvandringens omfattning och dess negativa konsekvenser. 

Tack vare internets möjligheter och alternativmedians framväxt har allt fler svenskar kunnat nås av den information som idag ligger till grund för att Sverigedemokraterna, och liknande partier runt om i Europa, har större stöd än någonsin. Utan alternativmedian hade väldigt mycket med största sannolikhet sett väldigt annorlunda ut.

Men med den enorma makt som alternativmedia fått kommer också ett stort ansvar. Många som hittar till nätsidor, tidningar, podcasts och webb-tv-kanaler som kan betecknas som alternativa eller svenskvänliga har helt tappat förtroendet för gammelmedia och andra institutioner, och är beredda att investera det förtroendet i nya röster och alternativ. Att därför göra allt man kan för att inte fara med osanning, eller bara bli en spegelbild av gammelmedias propagandaapparat, bör därför vara en viktig princip.

Det är därför det smärtar oss att se hur en av de främsta aktörerna inom alternativmedia, nätpublikationen Samnytt, nu avslöjats med att medvetet bedra och lura sina läsare på deras besparingar. Detta blir extra illa då Samnytt fyllt en viktig funktion med sitt redaktionella arbete, och stått bakom många intressanta publiceringar.

Inget misstag – Samnytt går i god för bedragarna

Att det inte rör sig om något enskilt misstag är lätt att slå fast. Dessa bedrägerier, som i korthet går ut på att man lurar människor att investera pengar i “Bitcointrading” för att sedan försvinna med pengarna, har annonserats på Samnytts hemsida i minst två år – trots att de flera gånger uppmärksammats på detta. 

Men det handlar inte enbart om bildannonser eller liknande, vilket vore illa nog. Man har dessutom publicerat artiklar och signerat med “Redaktionen” där man länkat direkt till bekräftade bedrägerisidor och uppmanat sina läsare att investera sina pengar där. Dessa artiklar ligger i skrivande stund fortfarande kvar på Samnytts hemsida trots att man uppmärksammats på detta under flera års tid – både från läsare, andra alternativmedier och i större granskningar gjorda i gammelmedia. 

Alla kan göra misstag, men att under flera år ha ett nära samarbete med kända utländska bedragare och aktivt uppmana sina läsare att “investera” sina pengar hos dem, är oförlåtligt. Allt fler bör nu fråga sig hur nära kopplingen är mellan Samnytt, Kent Ekeroth och de israeliska bedragarna man uppmanar sina läsare att ge sina pengar till. Med tanke på att man fortsatt med bedrägerierna trots påpekanden under flera års tid, finns det nog med fog för att misstänka att både en och två hundar ligger begravda här. 

Vi vet att vi har medlemmar och sympatisörer som läser Samnytt, men vill härmed utfärda en kraftig varning från att besöka sajten eller klicka på några som helst länkar som publiceras där. Vi uppmanar också ledningen bakom Samnytt att sluta tiga och vägra svara på frågor, utan istället öppet och ärligt redovisa alla kopplingar man har till bedragarna, vilka summor som utbetalats och på vilka grunder. Dessutom bör man omedelbart upprätta kontakt med de många läsare som förlorat sina livsbesparingar genom bedrägerierna, och ersätta dem till sista kronan.

Se Jonas Nilssons reportage om bedrägerierna

Se diskussionen om bedrägerierna i Dagens Svegot

Dela detta du med

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Senaste uppdateringarna

Senaste podden

Vinterhjälpen

  1. Husfonden – Fastighet två!

    Äntligen är det dags för fastighet nummer två! Hjälp vår insamling för att fortsätta etablera Det fria Sverige och Svenskarnas hus runt om i landet!

    297 251 kr insamlat av målet på 600 000 kr

Bli en del av
en svensk framtid

Bli medlem i Det fria Sverige idag och var med och bygg ett alternativ till den sönderfallande mångkulturella staten.