Till fädernas ära och minne

Fria svenskar värderar minnet av alla de människor som gått före. Därför samlas vi varje år för att hedra dem. Det är en magisk kväll som ger oss möjligheten att knyta band till varandra och vår gemensamma historia.

Medan höstmörkret sänkte sig över Älgarås och den stjärnklara natthimlen lade sig över skogar och fält samlades ett 30-tal förväntans- och respektfulla fria svenskar i Svenskarnas hus. Det var dags för den årliga sammankomsten vigd åt de döda.

Att minnas och skapa nya minnen

Ett av de mer stillsamma evenemangen som Det fria Sverige anordnar är ”Till förfädernas minne” och det brukar ske i slutet av oktober. I en tid då allt går snabbt och då människans relation till sin släkt, sitt arv och sin historia utmanas är det av största vikt att vi får möjligheten att kontemplera de större tingen samt kunna ge uttryck för känslor och tankar som annars kanske aldrig delas.

Av det skälet är ceremonin kring högtidsstunden utformad så att också deltagarna kan deltaga mer handfast. Så skedde i hög grad den 29e då många tog tillfället i akt att minnas tillsammans och berätta de där historierna som spelar så stor roll. Det finns dock inget krav på detta, vilket är viktigt att påpeka i sammanhanget.

Högtidstal, ceremoni, eld, god mat och dryck och gott sällskap. Vi minns de döda med tacksamhet och vi skapar nya minnen med de levande.

Låt oss vara fler nästa år

Till förfädernas minne genomförs i Svenskarnas hus i Älgarås varje år. Förhoppningen är dock att högtiden också uppmärksammas lokalt. Medlemmar i Det fria Sverige är välkomna att höra av sig och få dokumentation om hur ceremonin går till samt talmanus.

I år genomfördes ceremonin i Älgarås, men också i Skåne. Nästa år hoppas vi att eldarna tänds på fler ställen. Det går illa för dem som inte minns sin historia och som ignorerar alla de människor som gått före. Vare sig man vill det eller inte så är finns ett band mellan då, nu och framtiden. Det är detta vi tar fasta på när vi hedrar förfädernas minne.

Dela detta du med

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Senaste uppdateringarna

Senaste podden

Vinterhjälpen

  1. Husfonden – Fastighet två!

    Äntligen är det dags för fastighet nummer två! Hjälp vår insamling för att fortsätta etablera Det fria Sverige och Svenskarnas hus runt om i landet!

    297 251 kr insamlat av målet på 600 000 kr

Bli en del av
en svensk framtid

Bli medlem i Det fria Sverige idag och var med och bygg ett alternativ till den sönderfallande mångkulturella staten.