Hundratusentals svenskar konsumerar förorenat vatten, enligt en granskning gjord av SVT. Trots att den tillåtna PFAS-halten i dricksvatten kommer att sänkas från 90 nanogram per liter till 4 om två år, levererar flera vattenverk redan nu vatten med högre PFAS-halter än det kommande gränsvärdet. Granskningen inkluderar städer som Halmstad, Visby och Västerås, där PFAS-föroreningar har upptäckts.
I Västerås levererar kommunens vattenverk vatten med en PFAS-halt som är tre gånger högre än det kommande gränsvärdet. Mälarenergi Vatten, ansvariga för vattenproduktionen i Västerås, ser allvarligt på situationen och utför utredningar om nödvändiga åtgärder.
Den tillåtna PFAS-halten kommer att sänkas till 4 nanogram per liter från och med den 1 januari 2026, medan Danmark redan har det lägsta gränsvärdet i EU på 2 ng/liter. Kritiker menar att Sverige har agerat långsamt och borde ha sänkt gränsvärdet tidigare, och forskare har varnat för PFAS farlighet i över tio år.
Vad är egentligen PFSA?
PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser. Populationsstudier på människor indikerar en tydlig koppling mellan exponering för vissa PFAS-ämnen och försämrat vaccinsvar hos barn, leverskador, förhöjda nivåer av blodfetter, tarmsjukdomar samt sköldkörtelrubbningar.
De två mest kända PFAS-ämnena, PFOS och PFOA, misstänks även vara cancerframkallande och kan potentiellt påverka reproduktionsförmågan negativt.
Det anses att nivåerna av exponering, tidpunkten i livet och exponeringens längd spelar en avgörande roll för de hälsorisker som är förknippade med dessa ämnen. Det bör noteras att av de tusentals PFAS-ämnen som finns på marknaden har de flesta ännu inte genomgått omfattande tester och bedömningar.
För den som vill minska sin exponering för PFAS-ämnen finns ett antal olika vattenfilter på marknaden.