171 tänder från 3 293 individer från den vikingatida befolkningen i Varnhem, Skaraborg, Västergötland, har undersökts med tandläkarverktyg och avancerade röntgenteknik i en studie från Göteborgs universitet. Det visar sig att många svenskar under vikingatiden hade bekymmer med karies. Hela 49 procent av dem hade en eller flera kariesskador. Hos barn fann man dock inga skador alls. Också på denna tid förlorade man sina tänder och i genomsnitt sex procent av dem för den vuxna befolkningen.
En spännande upptäckt är att man hade relativt avancerad tandvård redan på denna tid. Sahlgrenska akademin skriver:
“– Det fanns flera tecken på att vikingarna hade modifierat sina tänder, bland annat fanns spår efter användning av tandstickor, slipning av framtänder och även tandbehandling av tänder med infektioner, säger Carolina Bertilsson, tandläkare och biträdande forskare, samt studiens förstanamn och korresponderande författare.”
Vidare lär vi oss:
“Ett tecken på mer avancerade ingrepp var kindtänderna med filade hål, från tandkronan och in i pulpan, troligen gjorda för att lätta på trycket och dämpa svår tandvärk till följd av infektion.
– Det här är väldigt spännande att se, och inte helt olikt de tandbehandlingar vi gör i dag när vi borrar i infekterade tänder. Vikingarna verkar ha haft kunskaper om tänder, men vi vet inte om de gjorde ingreppen själva eller fick hjälp.”
Carolina Bertilsson sammanfattar sedan:
“– Studien ger nya kunskaper om vikingarnas munhälsa, och indikerar att tänderna varit viktiga i Varnhems vikingatida kultur. Den ger också en förståelse för att den vikingatida tandläkarkonsten troligen varit mer sofistikerad än man tidigare trott, avslutar hon.”