Staten fortsätter svika polisen, men polisen får inte svika folket

Högsta Domstolen sänker straffet för två av de ledande korankravallarna i Örebro, och polisen kan återigen se sig svikna av staten. Men vem företräder polisen egentligen, och hur länge ska de acceptera att bli hunsade?

Idag kom HD-domen mot två män som var drivande i koran-kravallerna i Örebro 2022. Männen dömdes i tingsrätten för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till fängelse i fem år och sex månader respektive fem år. Männen hade enligt rätten ”centrala roller” i attackerna mot poliserna.

Riksåklagaren ville se hårdare straff men valde att inte inte överklaga, däremot gick de åtalade vidare och nu har Högsta domstolen till sist kommit med sin dom. Domstolen, vars domslut är prejudicerande och sänder tydliga signaler angående straffvärde och hur man ska döma, sänker männens straff rejält. För sitt deltagande i de våldsamma attackerna mot poliserna döms de till fängelse i tre år, samt i ett av fallen till ytterligare tre månader för våld mot tjänsteman.

Svek efter svek

Det är tydligt för var och en att rätten gör sitt yttersta för att smeka gärningsmännen medhårs. Poliser på plats har vittnat om att folkmassan var ute efter att döda och tittar man på filmklipp från händelsen är det svårt att säga emot.

Enligt HD har våldsmännen på plats inte agerat ”tillsammans och i samförstånd” när de gått till gemensamma attacker mot polisen, och det är ett skäl till att straffen sänks med två år per dom. Domstolen säger dock att de ser på angreppen mot polisen som ”allvarlig brottslighet”.

Men det är inte sant.

Hade det varit ”allvarlig brottslighet” så hade man dömt därefter. Det gör man inte. Snarare är signalen tydlig inför framtida scenarier där exempelvis muslimer inte tycker om svensk yttrandefrihet: Använd våld så ser rätten till att döma milt. Hotar dessutom ledarna från era hemländer med repressalier så kommer regeringen att sätta svensk yttrandefrihet på undantag.

Sveket mot Sverige och svenskarna är tydligt. Men framförallt sveket mot poliserna på gatan.

Hur länge till konstapel Svensson?

Det är inte första gången som polisen på patrull tvingas inse att de inte bara har buset emot sig, utan också kostymerna i maktens korridorer. Ja, så även i den egna maktens korridorer på Kungsholmen i Stockholm.

Frågan är hur länge poliser i gemen kommer fortsätta acceptera detta? Många verkar byta jobb medan andra väntar på pensionen innan de får mod att säga ifrån. Allt för många av dem accepterar det som händer utan att säga något, eftersom de inte verkar vilja sätta båten i gungning.

Men så länge poliserna inte själva säger ifrån kommer saker och ting bara fortgå.

Fortfarande är medborgarnas förtroende för polisen stort. Problemet är att klyftan mellan polisen och folket växer. Allt fler ser polisen som maktens tjänare, som knektar vilka inte står på deras sida längre. Den känslan är tyvärr också sann eftersom det är resultatet av den förda politiken i Sverige. Samtidigt ser vi hur poliserna alltmer fjärmar sig från folket. Sällan ser vi poliser till fots som söker kontakt och skapar band, oftast glider man runt i sina bilar och bevakar.

Samhällskontraktet är brutet och poliserna måste själva bestämma om de tänker vara lojala mot den stat som sviker dem, eller om de har det patos som krävs för att sätta ned fötterna och säga att nog är nog.

Vi uppmanar varje enskild polis att själv fundera över frågan: Vem är det du företräder och vilka ska du skydda?

Dela detta du med

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Senaste uppdateringarna

Senaste podden

Vinterhjälpen

  1. Husfonden – Fastighet två!

    Äntligen är det dags för fastighet nummer två! Hjälp vår insamling för att fortsätta etablera Det fria Sverige och Svenskarnas hus runt om i landet!

    297 251 kr insamlat av målet på 600 000 kr

Bli en del av
en svensk framtid

Bli medlem i Det fria Sverige idag och var med och bygg ett alternativ till den sönderfallande mångkulturella staten.