Veckorna innan årets sommarfest präglades av en oro inför hur vädret skulle se ut. I arrangörsgruppen höll vi flera möten om olika reservplaner, ifall det skulle bli omöjligt att vara utomhus överhuvudtaget. Det skulle ha blivit en stukad sommarfest, och det skulle riskera att bli trångt, men nog skulle vi kunna lösa något?
Ju närmare festen kom, desto mer varierande blev prognoserna. Från ihållande regn till uppehåll, och ibland till och med solsken. Dagarna innan stämde prognoserna sällan överens med det faktiska vädret. Det var uppenbart att vi inte kunde förutsäga vädret och istället var vi beredda på att vara flexibla under festdagen.
Dagen började med träning
När lördagen äntligen kom var det visserligen mulet och blåsigt, men regnet höll sig till en början borta. Arrangörsgruppen, som hade arbetat hårt på fredagen och lördag förmiddag för att förbereda allt, hade en sista genomgång innan det var dags för dagens första aktivitet: Kampsportsträning med bland annat Marcus “The Golden One” Follin och Jonas Nilsson.
Tjugo fria svenskar delade upp sig i tio par efter uppvärmningen och tränade på olika slagserier. Eftersom deltagarna hade varierande erfarenhetsnivåer, från rutinerade tävlingsboxare till nybörjare, fokuserade vi på grundläggande tekniker samtidigt som vi utmanade fysiken rejält. Med stark vilja och ständigt hejarop från sidan kämpade alla sig igenom övningarna, även de mest fysiskt krävande. Mycket imponerande!
Efter träningspasset åkte deltagarna iväg för att svalka sig i Korssjön, medan besökare från när och fjärran började fylla huset. Barnen hoppade i hoppborgarna, spelade kubb, gick på tipspromenad, deltog i skattjakt och spelade boll. De vuxna njöt av kaffe och hembakt fikabröd tillsammans med både nya och gamla vänner. Men lugnet var kortvarigt. Precis när dagens första evenemang på scenen skulle börja – ett framförande av svensk folkmusik på nyckelharpa – valde vädrets makter att bjuda på ett regnskur.
Folkmusik från stora scenen
Arrangörsgruppen och några besökare insåg snabbt situationen och flyttade in bord och stolar i stora salen, samtidigt som ljudutrustningen flyttades till scenen. Trots några minuters försening och regn som smattrade mot altanen kunde festligheterna äntligen dra igång inomhus. Nyckelharpisten Johan spelade polskor och valser från hela landet, samtidigt som han delade med sig av historier om sångerna och kompositörernas livsöden.
Efter den musikaliska resan klarnade vädret upp igen, och det var dags för nästa moment: femkamp! Sju lag tävlade i klassiska grenar som säckhoppning och stövelkastning. Dessa bataljer kombinerade imponerande styrka och snabbhet med humoristiska situationer. Vem kan hålla sig allvarlig när en vuxen man balanserar ett ägg på en sked i munnen eller kastar en stövel åt helt fel håll? Skratten ekade över slätten, tillsammans med uppmuntrande applåder och hejarop.
“Lag1” stod till slut som segrare, men det var ännu inte dags att fira. Nästa tävlingsmoment var styrketävlingen.
Starka män gjorde upp
I tre klassiska starkman-grenar utmanades deltagarna. Det lyftes tunga vikter och sprangs med tyngder i händerna. Stämningen var på topp – även om det var en tävling handlade det främst om att övervinna sig själv och den inre rösten som försöker få en att ge upp. Att besegra den rösten och lyfta tungt igen är karaktärsutvecklande, och när hundratals deltagare hejar en på ger det en extra skjuts.
Att Marcus Follin, som också sponsrade tävlingen med priser från Jotunheim Nutrition, till slut stod som segrare i sammanräkningen kanske inte var någon högoddsare. Men i mina ögon var alla som deltog och besegrade sin inre tvivlare vinnare. Orden räcker inte till för att beskriva dessa starka, fria svenskar.
När styrketävlingarna var avklarade var kvällsmaten redo. En hemmagjord pytt med kryddiga korvar, köttbullar, bacon och andra läckerheter serverades tillsammans med rödbetor och saltgurka. En nyinköpt stekhäll underlättade matlagningen och blev ett utmärkt tillskott till korvar och hamburgare som grillats under dagen och kvällen.
Musik in på småtimmarna
Efter tävlingar och mat var det dags för kvällsprogrammet på scenen. Vi började med mer folkmusik på nyckelharpa för att välkomna de som anlände senare. Därefter hölls tal av undertecknad och Magnus Söderman (som du som är medlem i föreningen kan se i efterhand här). Fyra trubadurer tog sedan över scenen och underhöll oss långt in på natten.
Det sjöngs, dansades och skålades. Men det filmades inte. Precis som det ska vara. Låt människor njuta av festen i fred…
Sammanfattningsvis kan jag konstatera att årets sommarfest blev en succé. Visst behövde vi justera programmet, men med 150 gäster som alla fick mat, dryck, underhållning och sammanlagt fjorton timmars sommarfest är det svårt att klaga.
Tack till alla i arrangörsgruppen som gjorde detta möjligt. De som lagade mat, bakade bröd, byggde tält, städade toaletter och överlag såg till att detta blev ännu ett minnesvärt evenemang, fyllt med värme och glädje.