Ska Sverigebilden eller Sverige värnas?

Kan man vara Sverigevän och samtidigt rapportera om våldsbrottslighet? Frågan lyfts nu av bland andra Sveriges justitieminister.
Gisslan
I Socialdemokraternas Sverige ska gisslan lyda.

Denna artikel är skriven av en av våra medarbetare, och representerar inte nödvändigtvis föreningens officiella ståndpunkt. Om du letar efter officiella uttalanden kan du klicka här.

Richard Herrey är orolig över Sverigebilden. Den gamle schlagerartisten som sadlat om och blivit moderatpolitiker är en flitig tyckare på Twitter. Under de senaste åren har han gjort det till en konstform att leta fram öppna dörrar han kan sparka in.

SD:s Riks vill nå ut i världen

Sverigedemokraterna driver sedan en tid tillbaka Youtubekanalen Riks. Nu har de lanserat ett nytt tv-program på engelska som vänder sig till en internationell publik. Detta har fått Expressen att skriva två artiklar om satsningen. Den ena går ut på att karaktärsdöda programledaren Eva Vlaardingerbroek och den andra att angripa Sverigedemokraterna.

Rubriken för den ena artikeln lyder ”SD hyr in profil – ska sprida en negativ bild av Sverige”. I artikeln får vi veta att målsättningen är att nå såväl svenskar som utlänningar och att man vill ge en negativ bild av Sverige. Vi får också lära oss att Vlaardingerbroek har bakgrund ”i det islamfientliga och klimatförnekande högerpopulistiska partiet Forum för demokrati”. Ett parti som förnekar klimat låter förvisso spännande men en artikel som sätter tre epitet för att beskriva ett parti innebär en tydlig målsättning att svartmåla.

Nåväl, det är dessa artiklar som Herrey har läst. I ett inlägg rasar han mot Sverigedemokraterna och påtalar att det låter helt absurt att ett svenskt riksdagsparti anlitar en holländska som ska presentera negativa nyheter om Sverige på engelska. Han frågar sig vidare hur detta skulle kunna bidra till något positivt för vare sig Sverige eller partiet.

Socialdemokrati är inte Sverige

Naturligtvis är han inte ensam om sin kritik. Det finns många som vill sätta likhetstecken mellan socialdemokratisk politik och Sverige och har åsikten att det negativa för Sverige är om någon pratar om exempelvis våldsdåd som sker här, inte att dåden äger rum.

Justitieminister Morgan Johansson (S) var inte sen på bollen. Han påtalade det absurda i att SD kallar sig ”Sverigevänner” och samtidigt startar TV-sändningar med det enda syftet att smutskasta Sverige. Även sossen Annika Strandhäll påtalar detta med att SD kallar sig Sverigevänner.

Att Sverigedemokraterna försöker slå larm om samhällets negativa sidor blir för Expressen, Herrey och Johansson samma sak som att angripa Sverige. En riktig Sverigevän har inte synpunkter på hur Sverige behandlas och de styrande och alla vet att sosseriet och Sverige är samma sak. Ludvig XIV tillskrivs ibland citatet ”Staten, det är jag”, vilket dock anses vara felaktigt. Dock är det ett citat som i handling blommar ut i socialdemokratin. De ser inte skillnaden.

Tystnadskultur

Det finns också något väldigt tragiskt över den Expressen-Herrey-Johanssonska retoriken. De vill odla en tystnadskultur. Man ska inte prata om hur landet misshandlas. Det ska skötas internt.

Tänk Morgan Johansson som polis som tar emot en anmälan från ett barn som tagit mod till sig och kommit för att anmäla att familjens pappa misshandlar såväl mamman som barnen. Det samtalet skulle man inte vilja se. Morgan Johansson lutar sig mästrande över det gråtande barnet och förklarar att det är väldigt illojalt mot familjen att komma och rapportera om detta. Hur tror barnet nu att konstapel Johansson ser på deras familj? Hur kan han betrakta sig som en vän av sina familjemedlemmar när han uppenbarligen är så illojal? Det som händer i familjen stannar i familjen. Man går inte ut babblar med andra. Jävla skvallerbytta!

Istället prisas Stockholmssyndromet. Gisslan ska identifiera sig med, och ge sin sympati, åt gisslantagarna. Då blir Morgan Johansson nöjd.

Man kan diskutera mycket kring strategin att rikta sin information utomlands. Det kan finnas många goda anledningar till det. Exempelvis kan det ge reklamintäkter vilket alltid är välkommet för partier. Det kan också bli många svenska tittare som vill se nyheter om Sverige ur ett mer internationellt perspektiv. Bland det mer negativa kan vara att bilden av Sverige sannolikt inte blir helt korrekt när man sätter allt fokus på det negativa. Men det är samtidigt upp till varje nyhetsförmedlare att välja vad man vill rapportera om.

Det kan bli spännande att se hur programmet utvecklas. En sak kan man i alla fall vara säker på och det är att Sverigedemokraterna inte gör programmet för att de vill svartmåla Sverige. Snarare för att de känner avsky för den väg som Sverige tagit och vill föra Sverige in på andra vägar.

Dela detta du med

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Senaste uppdateringarna

Senaste podden

  1. Husfonden – Fastighet två!

    Äntligen är det dags för fastighet nummer två! Hjälp vår insamling för att fortsätta etablera Det fria Sverige och Svenskarnas hus runt om i landet!

    297 251 kr insamlat av målet på 600 000 kr

Bli en del av
en svensk framtid

Bli medlem i Det fria Sverige idag och var med och bygg ett alternativ till den sönderfallande mångkulturella staten.