Det fria Sverige firade fem år med dunderfest och framtidstro

Att fylla fem är speciellt. Detta märktes när Det fria Sverige hade födelsedagskalas i Svenskarnas hus lördagen den 26e november. Från när och fjärran kom medlemmar för att tillsammans skapa oförglömliga minnen.

Vilken fest det blev. Tacksamma kan vi vara över att de renoveringar som Svenskarnas hus genomgått gjorts av folk som vetat vad de gjorde. Om inte hade taket lyfts, fasaden rasat och själva huset flyttat på sig. Sådan var den fest som bjöds på den 26 november i Älgarås.

Nej, vi kanske tar i lite för mycket. Inget av ovanstående hade kunnat hända, men närapå. Det var livfullt och livligt, som det ska vara i vårt hus. När det är tyst och avstannat så är det inte lika roligt att vara där. Ju färre personer i huset, desto dystrare blir man till sinnet. Huset ska leva, och oj vad det levde när vi firade fem år.

Många medlemmar som kändes igen kom också denna gång, men därtill nya ansikten, förväntansfulla över vad de skulle få vara med om. Vad det hela egentligen handlar om: Vad innebär ”högt i tak” och ”långt till dörren”? Vad sker på en plats för fria svenskar, där de sätter reglerna?

Det blev de varse och detta kommer inte vara någon längre redogörelse, utan snarare en sammanfattning av en underbar kväll.

Dan Eriksson talar.

Maten som serverades bestod av viltkött med tillbehör. Och viltet var skjutet lokalt i Skaraborg, vilket gjorde att det smakade ännu bättre. Jalle Horn, känd från podden På gamla och nya stigar var konferencier och såg till så att allt på scenen avlöpte vid rätt tid.

Andreas Carlsson från DFS-Skåne berättade om arbetet där; Magnus Söderman från föreningens styrelse höll ett uppskattat tal om de visioner som Det fria Sverige omfamnar och Dan Eriksson, ordförande och föreningens ”hjärna” enligt Jalle, förklarade klart och tydligt vikten av det ”frihetliga” i vår svenska strävan.

Det var det vi firade. Fem år av svensk strävan; fem år av ett gemensamt byggande av en förening som står stark och fri. Något som om inte annat märktes när styrelsen gick igenom de angrepp som riktats mot föreningen under det gångna året. På olika sätt har krafter, alla lojala med Sverige AB, försökt att lägga krokben för föreningen. Men dessa försök till trots och om än lite luggslitna: Fem år firades med sikte på framtiden!

Barny sjöng och spelade.

Musiken stod vår spelman Barny för, men också Hans som till allas glädje hjälpte till att underhålla. Men det som händer i Svenskarnas hus, det stannar i Svenskarnas hus, vilket de flesta som deltog på karaoken känner sig lättade över. Härligt i alla fall, att så många var villiga att hjälpa till att göra kvällen minnesvärd.

När ceremonin som traditionsenligt genomförs när föreningen fyller år gick av stapeln, med tändning av vårdkasen, fick vi se huset lysas upp av facklor. Festdeltagarna stod sida vid sida på den stora altanen med facklor i händerna medan dikter lästes och högtidstal hölls.

Vårdkasen tändes.

Det fina med en stor fest som denna är att den kommer till genom medlemmars arbete och närvaro. Den är verkligen av och för dem. Alltifrån de frivilliga som ser till att det flyter på, till de medlemmar som dyker upp och med sånger, glädje och värme skapar en trevlig stämning. Här passar vi på att tacka alla er som kom med fina gåvor också, som det ska vara när man fyller fem.

Nu tar vi sikte på ett år till. Vilka äventyr som än kommer så är en sak säker. Vi ses i Älgarås, i Svenskarnas hus, om ett år och firar igen. Då kommer vi vara lite klokare, lite bättre och minst lika uppsluppna.

Dela detta du med

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Senaste uppdateringarna

Senaste podden

Vinterhjälpen

  1. Husfonden – Fastighet två!

    Äntligen är det dags för fastighet nummer två! Hjälp vår insamling för att fortsätta etablera Det fria Sverige och Svenskarnas hus runt om i landet!

    297 251 kr insamlat av målet på 600 000 kr

Bli en del av
en svensk framtid

Bli medlem i Det fria Sverige idag och var med och bygg ett alternativ till den sönderfallande mångkulturella staten.