Så försökte man sänka Det fria Sverige 2022

2022 blev ett utmaningarnas år för föreningen, men vi stod upp och tog oss över hindren. Nu kan du hjälpa till att se till att skadorna blir minimala!

2022 firade Det fria Sverige fem år. Vi gjorde det med en stor fest i Svenskarnas hus, huvudkontoret och samlingslokalen som utgör en historisk milstolpe i den svenska nationalismens moderna historia. Men trots de glada tonerna och att det sjöngs och dansades långt in på natten, var det också en viss anspänning i lokalen efter att styrelsen berättat om alla utmaningar föreningen stått inför under året.

Nu vill vi berätta om detta även offentligt, och förklara hur du kan hjälpa till.

Det var ett år där vi förlorade avtal med ett flertal leverantörer. Även om alla dessa kunde bytas ut innebar det mycket extra arbete innan allt kom på plats igen. Tuffast var avtalet med vårt försäkringsbolag, där den förlorade försäkringen innebar att Svenskarnas hus under några veckor stod oförsäkrat, men genom att vi vaktade huset dag och natt kunde vi åtminstone minimera riskerna för ett attentat under den tiden. 

När vi trodde att det värsta var förbi kom ett brev från Skatteverket. De ville genomföra en fullständig revision för de senaste tre åren. 

Jobbigt, men egentligen inga större problem. Vi har varit noga med att ha ordning på bokföringen för att inte ge myndigheter några gratismöjligheter att angripa oss. 

Under revisionen, som genomfördes i oktober 2022, fick vi också beröm på flera punkter. Underlagen var på plats, bokföringen hade skötts löpande, arbetsgivaravgifter och andra skatter hade betalats som de skulle. Men en sak hade vi missat. Enligt revisorerna själva var detta något som “nästan ingen kände till”, så heller inte vi eller någon av alla de som varit inblandade i bokföring och intern revision tidigare.

Vi som ideell förening är skattebefriade. I samband med att vi registrerade föreningen 2017 försökte vi registrera oss för moms, då vi tänkte att delar av verksamheten kanske var momspliktig, men blev då nekade registreringen av Skatteverket eftersom all den verksamhet vi beskrev var momsbefriad.

Sedan dess har reglerna ändrats, och vi krävdes nu att betala moms på alla våra inköp av tjänster från utlandet sedan 2020. Detta rörde sig om allt ifrån mjukvaror till serverkostnader, tryck av böcker och kläder. Totalt ville Skatteverket ha en bra bit över 250 000 kronor på ett bräde.

Att vi inte varit registrerade för moms, och därmed redan “betalat momsen” till leverantören som i sin tur betalat Skatteverket, hjälpte föga. Rent juridiskt hade Skatteverket rätten på sin sida, och i våra samtal med myndigheten framgick det tydligt att detta var ett problem som uppstått för många ideella föreningar och stiftelser som trott att skattebefriade innebar just att de var skattebefriade. 

Vi har idag betalat hela skulden till Skatteverket. Ganska snart hade medlemmar samlat in över 100 000 kronor till något vi kallat för “Vinterhjälpen”, och vi tog stora delar av föreningens buffert för att täcka upp för resten. 

Nu behöver vi din hjälp för att kunna nå målet om att samla in hela beloppet. Vi har i vår budget för 2023 räknat med att vi kommer nå målet, och är övertygade om att fria svenskar tillsammans kan se till att statens försök att slå mot vår ekonomi möts av solidaritet och motstånd.

Om du har en krona eller två över, investera den då i föreningens, och därmed den svenska nationalismens framtid. Ge ett bidrag till Vinterhjälpen och låt Skatteverkets försök att sänka oss bli ännu ett bevis på att vi bara blir starkare i motvind.

Du kan donera med kort här nedanför eller via den här länken. Du kan även swisha till 123 510 57 62 eller föra över till Bankgiro 729-1404. Glöm inte märka överföringen med ”vinter” så att pengarna öronmärks rätt. Om du vill bidra på annat sätt, till exempel kontant eller med krypto, skriv till oss på kontakt@detfriasverige.se.

Dela detta du med

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Senaste uppdateringarna

Senaste podden

Vinterhjälpen

  1. Husfonden – Fastighet två!

    Äntligen är det dags för fastighet nummer två! Hjälp vår insamling för att fortsätta etablera Det fria Sverige och Svenskarnas hus runt om i landet!

    297 251 kr insamlat av målet på 600 000 kr

Bli en del av
en svensk framtid

Bli medlem i Det fria Sverige idag och var med och bygg ett alternativ till den sönderfallande mångkulturella staten.