Sätt dig med papper och penna och skriv upp vad du har i skafferiet, kylskåpet och frysen, samt hur många portioner och måltider dessa blir. När du har gjort detta så har du skaffat dig en verklighetsbaserad uppfattning om hur länge du överlever på den mat du har baserat på din vanliga konsumtion och kaloriintag.
Räkna ut hur mycket pengar du kan lägga på matkontot, men glöm inte sanitetsartiklar som tandkräm, tvål, blöjor och annat — dessa produkter kommer du med största sannolikhet ändå handla på affären där du köper din mat.
När du vet på ett ungefär hur mycket resurser du kan lägga på detta, fundera ett extra varv om det finns någonting du kan göra för att sänka dina totala matkostnader, alternativt att du får mer mat till samma pris som innan. Kan du baka ditt eget bröd istället för att köpa färdigt bröd?
Behöver du verkligen boil-in-bag-ris istället för vanligt matris? Kan du halvera ditt snusande? Du kan laga goda och näringsrika måltider på det mesta, men försök att hitta billigare sätt att laga dem på.
Gör en inköpslista. Basera inköpslistan på vad ni faktiskt kommer att äta, inte på en idealbild där era smaklökar är kryddade med hunger. Om du inte äter bönor så bör du inte köpa tio måltider bönor.
När du skriver denna inköpslista så måste du tänka på näringsämnen; kolhydrater, fett, protein, och givetvis vitaminer och mineraler. Kolhydrater finner du i ris, pasta och rotfrukter, fett i margarin, rapsolja och olivolja, protein i kött, linser och fisk. Släng in frukt och grönt, och dina behov är täckta.
Är någon av dessa produkter billigare denna vecka? Köp mer när det är billigt, på det sättet får du mer pang för pengarna.
När inventering och inköpslista är klar är det dags att handla. Kan du ta dig till en butik, eller handlar du på internet? Just nu är det långa väntetider på att få mat hemkört, ta detta i beaktande när du skriver en inköpslista och vad du skriver i den. Det är inte heller säkert att denna möjlighet
kommer att finnas framöver.
Likaså är det inte säkert att leverantörer eller butiker har det du vill ha med tanke på den höga efterfrågan vi nu måste ta hänsyn till. Det finns många olika företag som levererar mat hem till dig, men det kan krävas att du handlar från flera olika källor, eller att du behöver besöka flera butiker. Strukturera ditt inköp.
Det viktigaste av allt; glöm inte att det är en morgondag också. Kan vårt folk överleva digerdöd, svält och vargavintrar utan eluppvärmda hus, då ska vi nog kunna fixa detta också.
Hör mer om hur du förbereder dig!
Robin Holmgren är i kväll gäst i Stabsläget, vår direktsända podcast om coronapandemin. Han är med för att tala om just förberedelse. Sändningen börjar 20:00 och kan höras på svegot.se.