Riksrevisionen har granskat Migrationsverkets arbete och föga förvånande visar det sig att myndigheten brister på punkt efter punkt. Under 2020 upptäcktes över 13 000 fall där en noggrannare utredning krävdes för att verifiera att individerna uppfyllde kraven för sitt uppehållstillstånd. I fall där personer med permanent uppehållstillstånd flyttar utomlands ska Migrationsverket enligt reglerna återkalla deras tillstånd. Trots detta avslöjade granskningen att cirka 9 000 personer behållit sina permanenta uppehållstillstånd efter att ha flyttat från Sverige.
Granskningen pekade också på att nästan en fjärdedel av personerna med studieuppehållstillstånd saknade registeruppgifter för studier i Sverige. Dessutom hade var tionde person med arbetstillstånd inga registrerade arbetsinkomster.
430 miljoner bortkastade kronor
Dessa brister har lett till ekonomiska förluster för samhället, med felaktiga utbetalningar från stat och kommuner på upp till 430 miljoner kronor under perioden 2013–2020. De felaktiga utbetalningarna berodde på att uppehållstillstånd antingen hade återkallats eller att personer permanent flyttat från Sverige utan att deras uppehållstillstånd återkallats.
Riksrevisor Helena Lindberg kritiserar bristerna och pekar på att både regeringen och Migrationsverket inte har prioriterat dessa frågor tillräckligt. Hon understryker att detta inte överensstämmer med myndighetens lagreglerade uppdrag.
Migrationsverket har inte heller etablerat en samlad process för att hantera ärenden om återkallelse av uppehållstillstånd, och dessa är inte integrerade i myndighetens interna mål och resursfördelning. Dessutom hindras informationsutbyte mellan myndigheter av nuvarande lagstiftning, vilket försvårar Migrationsverkets arbete med återkallelser.
Återkallade tillstånd fortsatt giltiga
Tommi Teljosuo, projektledare för granskningen, betonar att många uppehållstillstånd fortsätter vara giltiga även efter återkallelse. Detta beror på svårigheter med att delge berörda individer och att registrera delgivningarna korrekt, vilket leder till att personer fortsatt kan resa in och vistas i Sverige och ta del av service och förmåner som de inte längre är berättigade till.
Riksrevisionen rekommenderar att regeringen bör överväga att göra det obligatoriskt för myndigheter att utbyta relevant information för beslut om återkallelse av uppehållstillstånd. De uppmanar även Migrationsverket att effektivisera sitt arbete med delgivning och att förbättra tillgängligheten av information om giltighetstid och återkallelse för andra myndigheter.
En myndighet nedlusad med aktivister
Migrationsverket är en myndighet som består av aktivistiska chefer och en stor andel utländska anställda. Däri förklaringen till vad som sker. Hälften av organisationens anställda och uppemot 90 procent på förvar och kontaktcenter är ickesvenskar. När tidningen Fokus granskade Migrationsverket i början av 2023 kom de fram till att:
“Den bild som framkommer är inte vacker. Man kan snarare tala om en dysfunktionell myndighet.”
Tidöpartierna måste ta i med hårdhandskarna och dränera det träsk som är Migrationsverket. Gör man inte det menar man inte allvar med “paradigmskiftet”.