En svensk regering ska självklart alltid ta vår yttrandefrihet i försvar, och om utlänningar stör sig på den så är det deras problem, inte vårt. Ändå väljer regeringen att göra tvärtom, vilket blir tydligt med Utrikesdepartementets uttalande:
“Vi har noterat uttalandet från Islamiska samarbetsorganisationen.
Sveriges regering förstår till fullo att de islamofobiska handlingar som enskilda personer gjort sig skyldiga till vid manifestationer i Sverige kan vara kränkande för muslimer. Vi fördömer starkt dessa handlingar, som inte på något sätt återspeglar den svenska regeringens åsikter.
Brännandet av koranen, eller någon annan helig skrift, är en kränkande och respektlös handling och en tydlig provokation. Uttryck för rasism, främlingsfientlighet och därtill kopplad intolerans har inte någon plats i Sverige eller i Europa.
Sverige har en grundlagsskyddad rätt till mötesfrihet, yttrandefrihet och demonstrationsfrihet.
Sveriges regering finner det djupt beklagligt att extremister och provokatörer söker så split mellan muslimer och icke-muslimer.“
Ryggradslös regering
När Utrikesdepartementet går ut och fördömer användandet av svensk yttrandefrihet, eftersom den riskerar att kränka utlänningars känslor, är man ute på avgrundsdjupt vatten.
Det hela torde vara ganska enkelt: Stå upp för svenskarna, stå upp för yttrandefriheten. Men regeringen med Ulf Kristersson i spetsen är alldeles för ryggradslös, och alldeles för upphetsad av tanken att äntligen kunna ansluta Sverige till Nato, för att ens föreställa sig att sätta svenskarna och vår yttrandefrihet först.
Att folk blir ledsna och kränkta är inte argument för att förbjuda något. Den typen av sluttande plan vill man aldrig hamna på, och därför måste yttrandefriheten vara så absolut som bara är möjligt.
Kritik från yttrandefrihetsexperter
Nils Funcke är en känd försvarare av yttrandefriheten, och han reagerar starkt på uttalandet från regeringen. Till Dagens Nyheter (3/7) säger han:
“Regeringen drar det väldigt långt när man pratar om rasism och islamofobi. Pliktskyldigt nämner man att Sverige har en grundlagsskyddad yttrandefrihet. Här är det en person som använt sig av den och då är det regeringens uppgift att försvara den rätten, snarare än att ge sig in i någon typ av diskussion om hur det här påverkar relationen till Turkiet.“
Han menar även att “politiker ska inte gå in på det här aktiva sättet mot en person som använt sin yttrandefrihet”.
Funcke har så klart helt rätt.
Den omöjliga mångkulturella demokratin
Vad vi har att göra med är ett tidigt exempel på hur mångkulturen och demokratin omöjligt komma kunna existera sida vid sida. Att Sverige sedan 1975 öppnat upp för främmande folk att inte bara bosätta sig i Sverige, utan dessutom uppmuntrat dem att behålla och odla sin etniska, religiösa och kulturella identitet, har lett till ett land som inte kommer kunna hålla ihop.
Tyvärr har vi under lång tid sett hur det politiska och mediala etablissemanget prioriterat massinvandring och mångkultur framför sammanhållning och gemenskap, och som man sår får man skörda.
Om en regering på allvar vill stå upp för svensk yttrandefrihet i framtiden, kommer dess första uppgift vara att avveckla mångkulturen och återupprätta folkgemenskapen.