Panik hjälper ingen, men naivitet kan vara dödlig

Det fria Sveriges ordförande om coronaviruset Covid-19 och hur vi som fria svenskar bör och kan agera med den information vi har i dag.
Det fria Sveriges ordförande Dan Eriksson

Nyhetsflödet domineras av sådant som rör coronaviruset Covid-19, och vi här på Svegot har valt att gå upp i, vad vi med glimten ögat, kallar för stabsläge. Samtidigt är det många som tycker att reaktionerna är hysteriska, att viruset inte alls är så farligt eller kanske rent av att det hela bara används av ondsinta krafter för att införa drakoniska lagar. 

Vi kan bara med säkerhet veta konsekvenserna av det här virusutbrottet när krutröken lagt sig. Dödlighetsprocent, spridningsgrad och så vidare är idag uppskattningar som varierar något oerhört och beroende på vem man lyssnar på är detta allt från jordens undergång till en helt vanlig influensasäsong. 

Med detta som utgångspunkt kan vi bara konstatera att vi inte vet hur många som kommer dö eller hur många som kommer insjukna. Det vi däremot vet är att konsekvenserna kommer sätta tydliga spår i vårt folk och vår värld. Världens börser rasar, storföretag varslar och näringslivet skriker efter statligt stöd när kunderna uteblir. Det är ingen fråga om att det är en kris vi nu lever mitt i.

På vår nättidning och tankesmedja Svegot handlar det om omvärldsbevakning och ett försök att tyda och analysera utvecklingen. Vi har ett oslagbart kontaktnät runt om i Europa och får dagligen rapporter om utvecklingen i de andra länderna bortom gammelmedias skriverier, vilket gör att vi kan lägga ett pussel som få andra. Vi har också många tusen läsare varje dag som vi vill ge en så bred och korrekt nyhetsuppdatering till, och därför har vi nu avsatt extra resurser till Svegots arbete.

Föreningen som äger Svegot, Det fria Sverige, prövas nu för första gången på riktigt. När vi lanserades pekade vi just på att staten inte kommer klara av att upprätthålla samhällskontraktet, något som blir tydligt så här i kristider. Därför har vi tagit initiativ till socialt arbete på de orter där vi är aktiva, något som vi hoppas ska sprida sig och få positiva ringar-på-vattnet-effekter.

Av naturliga skäl blir nyhetsrapporteringen negativ, eftersom det rapporteras om nya inskränkningar, sjukdoms- och dödsfall — men det ligger i nyhetsrapporteringens natur. Det är dock viktigt att inte gripas av panik, utan istället fortsätta agera rationellt och följa de principer vi hela tiden talar om; förberedelse, hygien, social försiktighet. 

Att däremot ignorera viruset, eller försöka avfärda det som ofarligt trots att vi inte har några som helst bevis för det, är en mycket dålig strategi. Inte bara för dig själv, utan för att det är djupt osolidariskt mot alla svenskar som befinner sig i riskgrupperna. Vi har alla ett personligt ansvar att minimera smittspridningen, och den som inte tar det ansvaret är att betrakta som någon som medvetet vill skada andra svenskar. 

Vi vet som sagt inte följderna av detta, men låt oss vara på det klara med att det kommer få allvarliga konsekvenser för väldigt många människor. Beroende på hur detta utvecklar sig de närmaste månaderna lär vi också få se ett ännu lägre förtroende för politiken och politikerna, vilket är en utveckling vi i Det fria Sverige förväntat oss sedan vi lanserade. 

Låt oss därför ta den här hårda tiden till att ta vårt sociala ansvar, leva som vi lär och hålla hälsan så god som möjligt så att vi när vi ridit ur den här stormen tillsammans kan fortsätta bygga ett svenskt alternativ till den sönderfallande staten Sverige AB.

Dela detta du med

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Senaste uppdateringarna

Senaste podden

Vinterhjälpen

  1. Husfonden – Fastighet två!

    Äntligen är det dags för fastighet nummer två! Hjälp vår insamling för att fortsätta etablera Det fria Sverige och Svenskarnas hus runt om i landet!

    297 251 kr insamlat av målet på 600 000 kr

Bli en del av
en svensk framtid

Bli medlem i Det fria Sverige idag och var med och bygg ett alternativ till den sönderfallande mångkulturella staten.