En ny undersökning från Fastighetsbyrån, genomförd av Sifo, har avslöjat att en betydande del av Sveriges befolkning är oroade över gängkriminalitet och hur detta påverkar deras val av bostadsområde. Studien visar att 19 procent av de tillfrågade överväger att flytta från sina nuvarande bostadsområden på grund av ökande gängkriminalitet. Ytterligare nio procent har redan fattat beslutet att flytta, vilket innebär att totalt 28 procent av de tillfrågade antingen överväger eller har bestämt sig för att flytta på grund av denna anledning.
Trygghet som prioritet
Enligt undersökningen är säkerhet och trygghet den viktigaste faktorn när svenskar väljer bostadsområde. Hela 50 procent av de tillfrågade uppgav att detta är den avgörande faktorn. Närhet till natur och grönområden kom på en nära andra plats med 49 procent, medan 22 procent ansåg att närhet till arbete var viktigt. Denna betoning på trygghet reflekterar den ökande oro som många känner för sin personliga säkerhet i samband med gängrelaterat våld.
I sammanhanget kan det vara värt att nämna att undersökningen inte tar upp etnisk sammansättning av områden, men var och en förstår vad som kännetecknar ett “utanförskapsområde” och att “gängkriminalitet” i mångt och mycket är “utlänningskriminalitet”.
Undersökningen visade också att det finns en könsskillnad i hur oron för gängkriminalitet påverkar boendebeslut. Män är generellt sett mer oroliga än kvinnor för att själva drabbas av våld eller att någon i deras familj ska utsättas. En möjlig förklaring som lyfts fram är att kvinnor snabbare accepterar de världsuppfattningar som staten eller andra auktoriteter presenterar, medan män är mer benägna att ifrågasätta dessa uppfattningar.
Vita som tröttnat skapar en “grön våg”
Gängkriminalitetens påverkan på bostadsmarknaden märks tydligt i de utsatta områdena. Undersökningen konstaterar att dessa områden minskar i attraktivitet, och att få vill flytta dit. Istället ses andra, mer säkra orter som attraktiva alternativ. Detta har lett till en tydlig trend där människor flyttar “med fötterna” till områden som de uppfattar som tryggare och mer stabila.
Undersökningen belyste även andra värderingar som påverkar valet av bostadsområde. Närheten till vänner och familj värderades av 19 procent, medan elva procent ansåg att en bra förskola var viktigast. Endast sju procent tyckte att utbud av nöjen, kultur och shopping var den viktigaste faktorn, vilket kan tolkas som att andra värden prioriteras högre än tillgång till urbana bekvämligheter.
Med ökande oro för gängkriminalitet och en önskan om trygghet söker sig fler människor till landsbygden. Detta fenomen kan ses som en ny “grön våg”, där människor lämnar städerna för att bosätta sig på landsbygden, långt bort från den urbana otryggheten. Denna trend innebär stora förändringar för både stad och landsbygd, och kan leda till ökad potential för ekonomisk och social utveckling på landsbygden, särskilt bland de som har goda ekonomiska förutsättningar.
Kan du gissa lösningen?
Fastighetsbyråns undersökning ger en tydlig bild av hur gängkriminalitet och oro för tryggheten påverkar svenskarnas boendeval. Den ökande oron och önskan om att bo i säkra och trygga områden reflekterar en djupare samhällsutmaning som påverkar både individers liv och bostadsmarknaden i stort. För att möta dessa utmaningar finns bara en väg framåt: Internera, deportera, repatriera.
Självfallet bör den som kan flytta, speciellt om man har barn. Allt annat vore orimligt. Men problemen kommer flytta efter över tid eftersom vi står inför ett demografiskt skymningsläge. Flytta ja, men också bli en del av den svenska strävan som syftar till att skapa en bra grund inför framtiden.