Liberalernas sista slag?

På söndag beslutar Liberalerna om de ska stödja Moderaterna eller Socialdemokraterna. Den stora frågan är dock om de kommer kunna stödja någon regering efter nästa val.
Spricka i Liberalerna
I Liberalerna pågår nu en öppen konflikt.

Denna artikel är skriven av en av våra medarbetare, och representerar inte nödvändigtvis föreningens officiella ståndpunkt. Om du letar efter officiella uttalanden kan du klicka här.

Det går inte bra för Liberalerna. De 5,5 procent de fick i riksdagsvalet 2018 ligger nu i opinionsundersökningar runt 2,5-3 procent. Vore det val i dag skulle de förlora sin riksdagsplats. Till det rasar en intern konflikt.

SD-spöket splittrar Liberalerna

Konflikten handlar om huruvida de ska ingå i en borgerlig regering, ifall de kommer in i riksdagen 2022, eller om de ska välja att vara stödhjul åt socialdemokratin. Egentligen tycks ingen ha något emot att ingå i en borgerlig regering. Men kritikerna menar att man inte kan bilda en borgerlig regering utan stöd från Sverigedemokraterna. Så frågan handlar egentligen om huruvida man är beredda att prata med Sverigedemokraterna eller inte.

I början av mars förklarade Nyamko Sabuni, med stöd från en majoritet av styrelsen och riksdagsgruppen, att Liberalerna vill ingå i en moderatledd regering med stöd från Sverigedemokraterna. Men motståndet visade sig bli starkt. Nu på söndag samlas partirådet för att diskutera frågan som lett till konflikt inför öppen ridå.

De tidigare partiledarna Bengt Westerberg och Maria Leissner har riktat skarp kritik mot Nyamko Sabuni. Bengt Westerberg är ihågkommen för att han 1991 reste sig och gick ut ur en tv-studio när Bert Karlsson och Ian Wachtmeister från Ny demokrati kom in. Westerberg satte sig sedan i en regering som formellt inte var beroende av Ny demokrati, men som förutsatte att partiet inte röstade emot regeringens förslag.

Tunga namn till storms mot Sabuni

Bengt Westerberg är ett tungt namn inom partiet. Den omtalade Westerbergeffekten lyfte partiet till oanade höjder när partiet mer än fördubblades. Westerberg lämnade studion i protest mot Ny demokrati, kommer han nu att lämna Liberalerna i protest mot Sabuni? När han nu hotar att lämna partiet om de sätter sig i en SD-stödd regering är det ett hot partiet måste väga in.

Stockholmsliberalernas sprallige ledare Jan Jönsson tillhör också kritikerna. Jönsson är mest känd för sina underliga dansvideor och för att vilja ha allvarliga samtal med återvändande Isis-terrorister. Jönsson säger till Sveriges radio att många lär lämna partiet. Själv kommer han dock sannolikt stanna kvar för att driva sin anti-SD-linje i Stockholms stadshus.

I Uppsala sitter kurden Mohamad Hassan från Beirut som gjort kometkarriär i partiet, inte minst genom att driva frågan om ett fritt Kurdistan. Han brinner för invandring och styr just nu kommunen tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Det har varit förvånansvärt lätt att styra med Liberalerna. Och det är till stor del Mohamads förtjänst, säger sossepampen Erik Pelling till Dagens samhälle.

Hassan tillhör dem som får tycka till i helgen. Han kommer att rösta för att inte förhandla med SD och menar att partiet kan komma att spricka om Sabunis linje vinner.

Mycket på spel för Sabuni

Om Sabunis linje skulle förlora, vilket den med stor sannolikhet inte gör, står istället hennes ledarskap på spel. Det skulle bli svårt för henne att fortsätta och driva en linje hon inte tycker om. Flera andra företrädare skulle sannolikt också lämna Liberalerna då de inte vill vara ett stödhjul åt Socialdemokraterna.

Namnkunniga medlemmar kommer att lämna partiet. Det kan tyckas underligt för den som tittar utifrån men i Liberalerna är det stora förändringar om partiet väljer SD-stödet. Som nämnts ovan valde Westerberg att lämna studion för att ett par glada nydemokrater kom in i rummet. Folkpartiet var länge det parti som arbetade hårdast för öppna gränser och aldrig tvekade att sätta invandrare först. Men så blev språkkrav för medborgarskap en följetong i varje valrörelse. Det började talas om att ställa krav också på invandrare. Partiet förändrades. Nya medlemmar ville driva andra frågor. Westerbergliberaler som Birgitta Olsson tappade inflytande. Socialliberalismen byttes mot någon slags kravliberalism.

Liberalernas sista slag

Oavsett vilken sida som vinner så förlorar Liberalerna. Så oavsett vilken sida som vinner så vinner alla andra. Men faktum är att de nog redan förlorat. I opinionsundersökningarna ligger de långt från riksdagen. Liberalerna har länge varit med i Alliansen och redan innan Alliansen fanns hängde det ihop med Moderaterna. När de efter förra valet plötsligt blev stödparti åt Socialdemokraterna var det många väljare som lämnade dem. När de sakta men säkert lämnat idéerna om fri invandring har somliga också valt att gå vidare.

När partiet nu väljer sida så står det mellan att tillsammans med Vänsterpartiet stödja Socialdemokraterna eller bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna. Vilken linje de än väljer så kommer många medlemmar att bli arga och besvikna. Enligt Sveriges radio så pågår just nu hårda konflikter på interna forum där medlemmar i Liberalerna är oförskämda och till och med hotar varandra.

På söndag fattas beslutet om Liberalernas linje. Konflikterna kommer inte att försvinna därmed. Tvärtom kommer de att bli hårdare. Medlemmar kommer att lämna. En och annan företrädare kommer att byta parti. Andra kommer att hata varandra för all framtid.

Sannolikt spelar det ingen större roll för väljarna kommer inte att komma tillbaka.

Dela detta du med

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Senaste uppdateringarna

Senaste podden

  1. Husfonden – Fastighet två!

    Äntligen är det dags för fastighet nummer två! Hjälp vår insamling för att fortsätta etablera Det fria Sverige och Svenskarnas hus runt om i landet!

    297 251 kr insamlat av målet på 600 000 kr

Bli en del av
en svensk framtid

Bli medlem i Det fria Sverige idag och var med och bygg ett alternativ till den sönderfallande mångkulturella staten.