Sverige upplever en alarmerande våg av företagskonkurser under 2023, med en ökning på 31 procent jämfört med föregående år. Denna trend, den största på mer än tio år, pekar på en oroande utveckling där byggsektorn särskilt sticker ut med en ökning på 19 procent. Enligt kreditinformationsföretaget UC kan en del av dessa konkursfall kopplas till organiserad brottslighet och bedrägerier.
I oktober noterades en 12-procentig ökning av konkurser jämfört med samma månad året innan. Dessutom har antalet nystartade företag sjunkit med 13 procent. UC:s VD, Gabriella Göransson, uttrycker särskild oro för byggbranschen där konkursökningen inte visar några tecken på att mattas av, till skillnad från andra sektorer där konkurstakten börjat stabiliseras.
Analysen av UC avslöjar att en växande andel konkurser är kopplade till misstänkta bedrägerier. Över 50 procent av fallen i vissa branscher kan ha direkta band till kriminell aktivitet. Branscher som traditionellt har varit måltavlor för kriminella nätverk, såsom bygg, transport och restaurang, har upplevt en ökning av misstänkta bedrägerier på över 15 procent sedan 2019. För de sektorer som är relaterade till sociala öppna verksamheter har ökningen varit mer än dubbel.
Göransson betonar att den signifikanta ökningen av bedrägerier inom dessa områden är en tydlig indikation på de underliggande problemen som bidrar till den nuvarande konkursvågen. Med dessa insikter uppmanas näringslivet och myndigheterna att vara vaksamma och att vidta åtgärder för att motverka denna negativa spiral.
Sannolikheten att så sker är förhållandevis liten. Under decennier har främlingar tillåtits att plundra den svenska välfärden och etablera sina klanstrukturer. Detta trots upprepade varningar. Risken är att det gått så långt att det inte går att komma åt dessa kriminella strukturer då de redan har blivit samhällsbärande i viss mån. I så fall krävs enorma uppoffringar för att ställa saker till rätta.