”Arvid var en grann karl. Trots sina 115 kilo rörde han sig lätt som en balettprimadonna. Det ljusa, lockiga håret och de uppåtvridna preussarna bidrog också till att han slog an på sin omgivning, inte minst på damerna.”
Så beskrivs Arvid Andersson av Calle Svens i boken Minnen från ring och arena. Bilderna på honom ger oss ingen orsak att tvivla.
Ung och stark
Arvid Andersson föddes den 21 november 1873 i Västermo, Eskilstuna. Han växte upp i ett samhälle som ännu inte hade sett den moderna kraftsportens gryning, en sport som skulle komma att prägla hans liv. Från ung ålder visade han en ovanlig fysisk styrka, och hans förmågor skulle snart skriva in honom i historieböckerna som en pionjär inom svensk kraftsport.
Arvids styrka blev först uppmärksammad när han arbetade på ett bygge i Arboga. Det var rapporterat att han bar tegelstensbördor som var betydligt större än de övriga arbetarnas, vilket fick honom att sticka ut från mängden. Vid 17 års ålder började Arvid vid Finnboda varv där hans intresse för tyngdlyftning tog fart.
Han berättar själv i boken ”Minnen från ring och arena” från 1950-talet, skriven av kraftatleten Calle Sven (Calle Svensson), att han var tacksam över att få ”gratis träning” på jobbet. På varvet kom han att jämföra styrka med de andra arbetarna genom att lyfta all typ av järnskrot man kunde hitta. Ganska snabbt var han starkast av dem alla.
Äldre och starkare
År 1893 tog hans karriär en avgörande vändning när han blev medlem i Stockholms Atletförening och snart därefter professionell atlet under smeknamnet “Starke Arvid”. På den tiden innebar en professionell karriär att resa runt på olika cirkusar och liknande.
Arvids förmåga att underhålla publik med sin styrka var oöverträffad. Han uppträdde vid cirkusar och varietéer, där han lyfte tunga föremål som pianon och bilar. Hans föreställningar var inte bara en uppvisning i råstyrka utan också en konstform som drog stora skaror.
Hans första världsrekord kom 1896 när han lyfte 152,5 kg på Mosebacke i Stockholm. Detta följdes av ytterligare rekord, bland annat ett i Paris 1906 där han satte ett nytt världsrekord med 150 kg enligt grekiska regler, och i USA där han satte ett informellt världsrekord i stöt med 168,5 kg.
Vid sidan av tyngdlyftningen hade Arvid en framgångsrik karriär som brottare. Han blev svensk tungviktsmästare och tävlade på internationell nivå, med en andraplats vid brottnings-VM för proffs i Sankt Petersburg 1906 som en av hans största framgångar.
Stark in i slutet
Efter sina år som turnerande atlet återvände Arvid så småningom till Sverige, där han öppnade ett kafé i Stockholm och fortsatte att delta i kraftuppvisningar fram till 60 års ålder.
Arvid Anderssons liv och gärningar illustrerar inte bara styrkans och uthållighetens kraft utan också den djupa passionen för sport och fysisk prestation som drev honom genom livet. Hans bidrag till svensk kraftsport och hans legendariska status som “Starke Arvid” fortsätter att inspirera atleter och kraftsportentusiaster världen över.
Arvid Andersson, “Starke Arvid”, var mer än bara en atlet; han var en föregångare som banade väg för framtida generationer inom kraftsport. Han avled, 80 år gammal, den 31 juli 1954. Genom sin styrka, sitt mod och sin osvikliga hängivenhet blev han en ikon för styrka och uthållighet, vars arv lever vidare än idag.
Känn ditt folk
Denna artikel är en del av vår folkbildningssatsning “Känn ditt folk” där vi berättar om inspirerande, imponerande eller intressanta svenskar genom historien. Målet är att artiklarna ska inspirera fler svenskar att lära sig om sin historia, och samtidigt genom utökad kunskap om var hon kommer ifrån stärkas i sin svenska identitet.