Kampen om språket

Den som styr språket styr också människors tankar. Detta är man medvetna om på företag som Wikipedia och Dictionary.com.
Kamp om språket

Denna artikel är skriven av en av våra medarbetare, och representerar inte nödvändigtvis föreningens officiella ståndpunkt. Om du letar efter officiella uttalanden kan du klicka här.

Den digitala ordboken Dictionary.com har gått samma väg som uppslagsverket Wikipedia. Woke, cancel culture eller varför inte bara det gamla hederliga politisk korrekt, PK eller PC enligt engelskan som vi alla sa i början – det är agendan för dem. Wikipedia låter vänsteraktivister fiffla med sina artiklar så att de får (rätt) politisk färg. Nu går Dictionary.com samma väg.

Ordet slav ska bort

Man har det senaste året ändrat om bland orden enligt den metapolitiska idén att språket har kraftig inverkan på samhället. Det senaste exemplet är att man tänker ta bort ordet ”slav” (slave). Ordet ska inte få finnas enligt dem. Om man måste använda ett ord för det fenomenet ska man använda adjektivet ”förslavad” (enslaved).

Skälet är att ordet slav är avhumaniserande, hävdar företaget, eftersom ett substantiv identifierar en person såsom till exempel en slav. Adjektivet förslavad betecknar bara en tillfällig egenhet orsakad av någon annan. Så tänker förstås ordbokens kulturmarxister.

Uppenbarligen är ändringen del av en kulturmarxistisk agenda. I intervjuer om sina tusentals ändringar på sistone säger de uttryckligen att de är beredda att bli kallade wokare, canclare, politiskt korrekta med mera. För huvuddelen av ändringarna på senare tid berör just nya vänsterfrågor om vad de kallar social rättvisa och identitet. Kritisk rasteori, feminism, postkolonialism och liknande är teorier som ligger till grund. Alla har syftet att nedvärdera mannen och vita människor (snart också gula får man anta).

”Mer inkluderande språk”

Några typiska nyord är förkortningen ”BIPOC” (Black, Indigenous and People of Color), ”whitesplain” (kommentera minoriteters erfarenhet eller förklara rasism för färgade med anklagande ton) samt ”dead white male” (vita historiska personer, författare, vetenskapsmän och dylikt som har dominerat västvärldens utbildning). Syftet är uppenbart. Ge maktfördelar åt vissa och frånta andra grupper påstådda maktfördelar genom att skapa och göda särskilda narrativ.

Man försvarar sig som vanligt med fina ord. Dictionary.com påstår sig sträva efter att visa upp ett mer inkluderande språk som inbjuder till reflexion över vår tid. Man vill åstadkomma respekt och värdighet, säger man, men skapar i vanlig ordning bara en förljugen värld av potemkinkulisser, som har syftet att försvara förtryck och mord på vita och män, och i det långa loppet alla människor.

När det gäller ordet slav är förstås narrativet att det påminner om slavhandeln från Afrika till Amerika, där vita är förövare och svarta offer. Men svarta ska inte få vara offer, däremot ska vita få kvarstå som förövare – de har förslavat de ”förslavade”. Men när man eliminerar ord eliminerar man lätt – det är metapolitikens idé – insikten om att slaveri existerar i dag. I västländer finns det sexslaveri på grund av massinvandringen, och det leds oftast av icke-vita människor. I Asien och Afrika är slaveri relativt utbrett. Men det måsta döljas genom språket eftersom bara vita ska vara skurkar enligt kulturmarxismen. Att offren många gånger är färgade struntar kulturmarxisterna i.

Fikonspråk

Viktigast för dem är att de får härska genom kunskapen om sitt fikonspråk. För i längden måste alla möjliga ord ändras á la 1984. Antikens slavsamhälle måste kallas förslavningssamhälle. Kläder blir beklädnad, frisyr blir friserad, elev blir skolförvarad, dum blir fördummad. Allt som kan påkalla en känsla av missnöje eller blott åtskillnad måste ändras. Den som behärskar den konsten ska bli den nya världens kungar.

Kulturmarxisterna har sedan länge kapat begrepp som social rättvisa och identitet. Nu ska resten av språket kapas och ”förlossas”. Problemet med ordböcker och uppslagsverk är att de är idealt sett neutrala. Dessutom är de digitala PK-varianterna ytterst farliga i vår tid eftersom de nya generationerna av européer och amerikaner inte har några böcker hemma utan är helt beroende av Dictionary, Wikipedia, MSN, Yahoo, Twitter, Facebook et cetera på sina mobiler för kunskapsinhämtning. Politiseringen går därför mycket smidigt. Särskilt när så kallade faktagranskare också är kulturmarxistiska aktivister.

Wikipedias gamla skapare, som sedan länge är avpolletterad från sajten, har sagt att det är läge att skapa ett nytt Wikipedia från början, utan moralisternas pekpinnar. Det är tydligen nödvändigt även för ordböckerna. Annars har det alltid funnits en sista utväg, när folket märker att härskarna talar fikonspråk över öronen på dem. Folket har då alltid brukat våld, som ibland är den ädlaste av egenskaper. Det språket förstår alla. Låt oss hoppas att det inte ska behövas.

Dela detta du med

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Senaste uppdateringarna

Senaste podden

  1. Husfonden – Fastighet två!

    Äntligen är det dags för fastighet nummer två! Hjälp vår insamling för att fortsätta etablera Det fria Sverige och Svenskarnas hus runt om i landet!

    297 251 kr insamlat av målet på 600 000 kr

Bli en del av
en svensk framtid

Bli medlem i Det fria Sverige idag och var med och bygg ett alternativ till den sönderfallande mångkulturella staten.