“Känn dig själv och du lär känna universum och gudarna” stod det vid ingången till templet i Delfi. Det handlar om att veta vem man är och därmed varifrån man kommer. Idag, när forskningen visat att individen i väldigt stor utsträckning är präglad av sin härkomst (sina gener) blir det ännu viktigare. Det borde också öka intresset för att lära känna vårt gemensamma arv, ur vilket vi sprungit fram som grenen på trädet. Vi är ett skott på gemensam stam med djupa rötter. Lär känna dig själv – lär känna ditt folk.
Johan Petter Johansson var en hejare på att finna kreativa lösningar på vardagsutmaningar. Genom sitt långa produktiva liv ackumulerade han över 110 patent. Hans mest framträdande uppfinningar, skiftnyckeln och rörtången, cementerade hans plats i historien som en av de främsta tekniska innovatörerna, med produkter som fortfarande är eftertraktade världen över och som möjliggjort den tekniska/mekaniska utvecklingen.
Tidiga år
Född 1853 i Vårgårda, Västergötland, växte Johan Petter upp i en bondefamilj där han tidigt visade en benägenhet för att tackla praktiska problem med uppfinningsrikedom. Redan vid tretton års ålder modifierade han sin fars handtröskverk för att öka dess effektivitet genom att göra det möjligt för familjens häst att driva det. Det är lätt att se misstänksamheten i faderns ögon när sonen börjar skruva och hamra, sedan glädjen när insikten om all tid och allt slit som familjen nu kan spara in på, går upp för honom.
Efter att ha tillbringat sina ungdomsår arbetande på järnvägsprojekt och fullgjort sin militärtjänst, fick Johan Petter anställning vid Munktells Mekaniska Verkstad i Eskilstuna. Det var där han konstruerade sin första innovation, en smörjkopp, som effektiviserade smörjningen av maskindelar för att minska friktion och slitage, vilken Munktell sedan patenterade. Återigen visade den unge mannen prov på den faustiska andan, denna ovilja att bara låta saker vara som de är för att de fungerar. Han ville göra saker bättre, förenkla och förfina.
Entreprenören Johan Petter Johansson
År 1883, medan hans familj flyttade till USA, valde Johan Petter att stanna kvar i Sverige med ambitioner om att etablera sitt eget företag. Fyra år senare lämnade han Munktells och förvärvade ett vattenfall nära Enköping, vilket blev kraftkällan för hans nystartade Enköpings Mekaniska Verkstad.
Under Johanssons ledning expanderade verksamheten snabbt, och han var känd för sitt omtänksamma ledarskap, där han inte bara såg om sina anställdas välfärd utan också om deras familjer genom att bygga bostäder och skolor. Han blev djupt respekterad i Enköping. Också detta är ett kännetecken för många av våra svenska entreprenörer, denna omsorg om de anställda.
Uppfinningarna som förändrade världen
Den ställbara rörtången uppstod ur ett praktiskt behov när Johansson insåg värdet av ett justerbart verktyg efter att ha stått utan verktyg vid ett tillfälle. En arbetare hade tagit med sig rörtängerna ut på uppdrag varpå Johan Petter kom på idén eftersom han då insåg att han behövt just en ställbar rörtång. År 1888 patenterade han en sådan, som kunde anpassas till rör av olika storlekar, vilket snabbt väckte intresse runt om i världen.
Eländet med muttrar och skruvar i olika storlekar ledde till att flera personer vid olika tillfällen uppfann en variant av skiftnyckeln. Johan Petter Johansson var alltså inte först ut. Hans version visade sig däremot vara bäst och år 1891 patenterade han en förbättrad skiftnyckel med en rörlig och en fast käft, vilket revolutionerade verktyget och ledde till en snabb ökning i efterfrågan och produktion.
Ett värdigt eftermäle
År 1916 överlät Johansson sitt företag till sin son för att kunna fokusera på uppfinningar, och hans verkstad blev senare Bahco, ett företag med “130 år i frontlinjen” med produktion av högkvalitativa verktyg uppskattade av yrkesmän över hela världen. Hittills har de producerat över 100 miljoner skiftnycklar.
Utöver skiftnyckeln och rörtången bidrog Johansson med många andra uppfinningar, som sockertången (då familjen klagade på att han tog socker ur skålen med smutsiga fingrar) och Triplexlampan, därtill dörrknäppet till skåpdörrar så att otyget med att de öppnades av sig själva upphörde. Hela Johan Petter Johanssons livsgärning vittnar om en formidabel innovationskraft, vilken fortsatte ända fram till hans död år 1943.
En svensk man att respektera, beundra och se upp till.
Känn ditt folk
Denna artikel är en del av vår folkbildningssatsning “Känn ditt folk” där vi berättar om inspirerande, imponerande eller intressanta svenskar genom historien. Målet är att artiklarna ska inspirera fler svenskar att lära sig om sin historia, och samtidigt genom utökad kunskap om var hon kommer ifrån stärkas i sin svenska identitet.