Statistiska Centralbyrån skriver att hundratusentals personer i Sverige saknar en nära vän, alltså en person som de kan prata förtroligt med. Inte helt oväntat visar det sig att män sticker ut i sammanhanget. Att det slår hårdast i åldern mellan 16 till 29 år är heller inte det anmärkningsvärt. Vidare konstaterar man att det främst är ickesvenskar som upplever sig sakna en nära vän. Undersökningen säger egentligen inget nytt men resultatet är värt att fundera på både en och två gånger kring.
Den viktiga vänskapen
Vänskap är fundamentalt för människor eftersom vi är sociala varelser. Nära vänskap är avgörande för psykiskt välmående och i förlängningen för trygghet och stabilitet i tillvaron. Under några decennier monterades hela det organiska folkhemmet ner då socialdemokratin kopplade greppet och band individen till Partiet (som också var och alltid skulle vara staten). Ingen människa skulle behöva någon annan, vare sig familj eller vänner, utan solidariteten skulle vara till samhället och det “gemensamma”. För ett folk som svenskarna, vilka tenderar att dra saker till sin spets, innebar detta att de fundamentala mänskliga relationerna sakta monterades ner.
Därför har vi så många ensamhushåll idag. Därför är familj inte så viktigt för många. Och därför saknar många vänner.
Förlusten av vänskapsrelationer är en del av atomiseringen i det postmoderna Sverige (och västvärlden), det är en del av samhällsutvecklingen som försvagar oss både som individer och som folk. Att lyfta ensamheten, prata om den och motverka den måste därför vara prioriterat för en svensk intresseförening.
Att finna sitt sammanhang
Under coronapandemin när många valde att isolera sig själva drog Det fria Sverige igång en tjänst som gjorde att medlemmar som kände sig ensamma och isolerade kunde ringa ett nummer som gick vidare till andra medlemmar som anmält sig att vara “svarare”. Det var mycket uppskattat och bidrog till nya vänskaper. Det är nämligen i interaktionen mellan människor som nya vänskapsband knyts. Vänskap byggs över tid och måste få ta den tid det tar. Vänskap kan inte krävas, den förtjänas, men när den väl är vunnen så kan bara sveket slita den itu.
Idag, när det är så polariserat och många lever ensamma i städer och därtill tekniken skapar samlingsplatser vilka inte uppfyller hela det mänskliga relationsbehovet, är det viktigare än någonsin med fysiska samlingsplatser där man vet att de flesta man träffar i vart fall är överens med en själv om de mest fundamentala ståndpunkterna.
Det var denna insikt som delvis låg till grund när Det fria Sverige bildades. Grundarna hade en vision, en idé om att skapa mötesplatser för Sverigevänner bortom internet. Idag har den idén vuxit till två Svenskarnas hus. Ett i Älgarås, Västra Götaland och ytterligare ett i Skåne. Två platser, två hus, där svenskar kan träffas, lära känna varandra och på sikt skapa nya djupa vänskapsband.
Du är välkommen!