Idag på den finska självständighetsdagen vill vi önska vårt broderfolk i öst all lycka och välgång. Våra nationer har ett speciellt band till varandra och dessa är värda att värna. Vi är övertygade om att svenska och finska nationalister i dag och i morgon, precis som förr, kommer kunna lita på varandras stöd när vi nu möter utmaningarna av denna tid.
Vi vill också uppmana och uppmuntra var och en att inspireras av det finska folkets historia, deras envetna strävan för familj, folk och nation som kommit till uttryck i bitter motståndskamp, krig och att leva under ständigt hot från en militär supermakt som granne.
Fira ert folk, hedra era döda hjältar och gläds åt de möjligheter deras offer givit er.
Hur Finland blev självständigt
Den 17 september 1809 slöt Sverige fred med Ryssland. Kriget var slut och Finland var inte längre svenskt. Landet blev nu ett autonomt storfurstendöme inom det Ryska imperiet. Denna period präglades av oroligheter och en förstärkning av ryskt inflytande, vilket fortsatte fram till den ryska Februarirevolutionen 1917. Efter tsar Nikolaj II:s abdikation och den provisoriska regeringens tillträde i Ryssland, hoppades många i Finland på frihet.
Dock motsatte sig den provisoriska regeringen Finlands självständighetskrav. Efter Oktoberrevolutionen i november 1917 och bolsjevikernas maktövertagande i Ryssland, delades opinionen i Finland. De borgerliga ville snabbt bryta med Ryssland, medan socialisterna sökte självständighet genom samarbete. Bolsjevikerna pressade finska arbetarrörelsen till revolution, vilket ledde till en kortvarig generalstrejk.
I denna turbulenta tid etablerade Pehr Evind Svinhufvud en ny borgerlig regering. Den 4 december 1917 presenterade han en självständighetsförklaring i lantdagen, som godkändes den 6 december med röstsiffrorna 100 mot 88. Finland strävade efter internationellt erkännande, men många stater avvaktade ett ryskt godkännande.
Slutligen erkände Lenins bolsjevikregering Finlands självständighet den 31 december 1917, delvis i hopp om att finländska arbetare skulle ansluta sig till sovjetrörelsen. Frankrike och Sverige erkände Finland i början av januari 1918, följt av Tyskland den 6 januari.
Finlands frihet har inte varit självklar därefter. Under Vinterkriget 1939-1940 och fortsättningskriget 1941-1944 ansattes Finland av Sovjet och tvingades till stora uppoffringar och mycket lidande innan fred till sist nåddes.
Hyvää itsenäisyyspäivää!