Hyresgästföreningen konstaterar i en ny rapport att 26 procent av alla 20- till 27-åringar fortfarande bor hemma. 77 procent av dem är så kallade “ofrivilligt hemmaboende”. I klartext handlar det om 190 000 som inte kan flytta hemifrån. Orsakerna varierar, men i de flesta fall handlar det om höga kostnader, både vad gäller avgifter för boende, men också mer generellt då allt “blivit dyrare”.
Framförallt är det i storstädernas kranskommuner som unga blir kvar längre hemma, vilket leder till att man bildar familj senare i livet, om alls. Bland ensamstående är det färre som flyttar till eget och det är fler män än kvinnor som blir kvar hemma.
Med tanke på att bostadsbyggandet nu i princip har stannat av helt och med tanke på den mycket oroliga ekonomiska situationen så kommer andelen ofrivillig hemmaboende öka ännu mer. Konsekvenserna för de drabbade såväl för samhället som stort, där man nu “blir vuxen” allt senare riskerar att bli kännbara över tid.
Samtidigt som det är positivt att svenskarna hittar tillbaka till en modell där familjen spelar en större roll, är det olyckligt att orsaken är boendeproblematiken. Fortsätter trenden med höjda kostnader, inflation och så vidare så kommer det sluta med att människor tvingas flytta ihop vara för att få vardagen att gå runt. Vem vet, kanske är detta lösningen på singelhetsen och svenskens dystra demografi vi ser? Man får hoppas.