Gängkonflikterna, som involverar främst andra generationens invandrare, har lett till en våldsspiral där även oskyldiga blir offer. Tidningen refererar till en dramatisk ökning av unga gängmedlemmar och jämför situationen med barnsoldater i konfliktdrabbade regioner.
Statsminister Ulf Kristersson identifierar “oansvarig invandringspolitik och misslyckad integration” som huvudorsaker till krisen. Financial Times tar även upp Sveriges liberala strafflagstiftning som problematisk, då den möjliggör lättare straff för ungdomsbrottslingar, vilket i sin tur underlättar gängens rekrytering av minderåriga. Dessutom pekar man på att HVB-hem för ungdomsvård blivit rekryteringsplatser för gängen.
Artikeln konstaterar att Sverige, som en gång hade en av Europas lägsta nivåer av dödsskjutningar, nu har den högsta. Den tidigare marginaliserade invandringskritiken, främst från Sverigedemokraterna, har blivit mer mainstream. Malmö, en gång epicentrum för våldet står inte längre ut då liknande problem spridits till andra svenska städer.
Skolans roll som ett skydd mot kriminalitet understryks, men utmaningar i integration och utbildning kvarstår. Trots dessa utmaningar påpekar somliga att Sverige fortfarande är ett av världens säkraste länder. De menar att Sverige, trots sina nuvarande problem, inte når samma våldsnivåer som i exempelvis Mexiko eller USA.
Frågan blir då, är det länder som Mexiko vi ska jämföra oss med? Är det på den planhalvan Sverige nu står? Och till er som röstat för och drivit igenom mångkulturen — var det värt det?