För den som framförallt arbetar utomparlamentariskt och långsiktigt är val i princip bara hållplatser som berättar hur tidsandan är för tillfället. Framförallt är det dock markörer över hur väl de olika inblandades propaganda har fungerat. Majoriteten av ett folk är politiskt ointresserade och ganska okunniga, varför att väcka känslor genom hot och löften är ryggraden för att vinna vid valurnorna.
Medvind för socialister och vänsterliberaler
Några som lyckats väcka känslor är Miljöpartiet. Hos kvinnorna är de andra största parti och i städerna går det som tåget för dem. Vänsterpartiet har också lyckats gå framåt. Därtill ser det (i skrivande stund) ut som att också Socialdemokraterna ökar lite grann.
I den vänsterliberala femman ser det ut som att Centerpartiet är de enda som gör ett sämre val än 2019.
Bara Moderaterna framåt på andra sidan
Kristdemokraterna går bakåt medan Moderaterna går framåt. Sverigedemokraternas tapp på runt två procentenheter är inte värst, utan det är Krisdemokraternas. Men detta är första gången SD inte går framåt i ett val av betydelse, så kanske var det på tiden.
Det är så klart tråkigt att de parlamentariska framgångarna för nationalister och invandringskritiker inte är spikrak, men det är en väntad verklighet. Detta var dessutom ett EU-val och ointresset för detta val gynnade denna gång socialister och liberaler som lyckats fylka sina väljare bättre än konservativa och nationalister.
I realpolitiken gör det mindre skillnad, dels för att den svenska mandatfördelningen nästan är exakt likadan som efter förra valet, och dels för att stora delar av Europa såg otroliga framgångar för nationalkonservativa partier att mandatfördelningen i hela parlamentet “vridits åt höger”.
Svagt intresse för valet
Problemet för Sverigedemokraterna, vars väljare är mer EU-kritiska än många andra partiers, är just det. Deras väljare har svårt att motivera sig att rösta i ett val som de inte förstår eller är särskilt intresserade av. I Sverige röstade 50,7 procent av de röstberättigade denna gång. I hela EU låg siffran på 51 procent.
Man brukar säga att lågt valdeltagande gynnar extremisterna. Och det visade sig vara sant i Sverige.
Polariseringen fortsätter
Det är kvinnor, utlänningar och tjänstemän som framförallt faller vänsterut. Män, svenskar och arbetare väljer SD i högre utsträckning. I storstäderna är det också vägval vänster. Inget nytt under solen, bara mer av samma gamla vara.
Denna avgrund mellan män och kvinnor är däremot oroväckande, med tanke på vad det betyder för relationer och familjebildning framöver. Å andra sidan finns det mer än ett tillfälle då kvinnor justerat sina åsikter när kärleken slagit klorna i dem och de inte längre är utlämnade åt samhällets godkännande. Problemet med det är att det krävs män som är uppgiften vuxna.
Det fria Sverige byggs underifrån
För oss som arbetar utomparlamentariskt är det en ny vecka som på många sätt är precis som den förra var. Vi skakar på huvudet åt att svensken fortsätter med sitt självskadebeteende och sörjer att vår analys stämmer. Samtidigt är vi glada över att nationalismen vunnit stora framgångar i Europa och hoppas att vår kontinent fortsätter röra sig i rätt riktning.
Att hänga läpp över valresultatet känner vi inget behov av. Vi bygger ett bättre Sverige, ett friare Sverige. Sanningen är att denna strävan ser bättre ut idag än igår, för tio år sedan och för 20 år sedan. Folk röstar som de gör i valen, sedan röstar de tvärtom med fötterna.
Sverige kommer inte hålla ihop. Demografin är glasklar och polariseringen gör sitt till. Vi befinner oss i en tid där hela civilisationer står och väger, där imperier riskerar falla och folkvandringar sätter alla gamla sanningar ur spel.
Det vi behöver då, mer något annat, är platser där svenskarna kan vara trygga, där svensk kultur och tradition beskyddas och levs ut och där svenskar samlas för att leva den nationella vilja de delar. Det är vad Det fria Sverige handlar om och det är vad vi fortsätter med idag och många år framöver.
Vi söker inte snabba resultat, utan en stabil grund för nästkommande generationer att stå på. Att vägen dit gör vår samtid bättre, det är en fantastisk bonus.