Butiksdöden i Coronahysterin

Resultaten av coronahysterin börjar nu träda fram. Butiker stänger ner, utträngda av internethandeln.
Butiksdöden

Denna artikel är skriven av en av våra medarbetare, och representerar inte nödvändigtvis föreningens officiella ståndpunkt. Om du letar efter officiella uttalanden kan du klicka här.

Det har gått lite drygt ett år sedan det första coronafallet upptäcktes i Sverige. Sedan dess är inget sig likt. Sverige har inte stängt i samma utsträckning som övriga världen men det har varit förmaningar om att inte handla i affärer, biografer har tvingats stänga, restauranger måste stänga tidigt och så vidare.

Stora kedjor lägger ner butiker

Nu börjar resultaten komma. Svenska Dagbladet berättar om hur det går allt sämre för en lång rad stora butikskedjor. Sminkföretaget Make Up Store har begärts i konkurs, skokoncernen Nilson Group som bland annat driver varumärkena Din sko, Ecco, Skopunkten och Feet first har nu stängt flera butiker och planerar att stänga fler i en nära framtid. Även klädkedjan Lindex har pressats ekonomiskt och stänger flera butiker. Även butiker som BikBok, Dressman, Carlings, Cubus, Clas Ohlson, Odd Molly, Indiska, Åhléns, Flying Tiger, Vero Moda, KappAhl, Krabat med flera har stängt eller planerar att stänga en lång rad butiker.

Det här rör sig om stora kedjor, ofta globala företag, som har svårt att hålla igång butikerna till följd av coronahysterin och uppmaningarna att inte följa Stefan Löfvens exempel utan istället handla sina varor på internet. Till det kommer naturligtvis enskilda småföretagare som står med dyra lokalhyror men utan kunder. Bokhandlar, restauranger, garnbutiker eller vad man än kan tänka sig står utan ett starkt kapital i ryggen och försöker överleva medan politiker uppmanar folk att handla på internet och andra politiker skriker om hårdare restriktioner.

Resultatet kommer att bli stadskärnor med igenbommade butiker. När politikerna propagerat för bekvämligheten med att handla på nätet blir det många som inte kommer att återvända till de fysiska butikerna när coronahysterin är över. Den som promenerar igenom småstäder kommer att mötas av tomma skyltfönster vars enda budskap säger ”lokal uthyres”. Även de köpcentrum som poppat upp utanför var och varannan stad kommer att ha tomma lokaler.

Affärskedjorna dödade det lokala – nu dödar internethandeln dem

När varuhusen dök upp slog de i stor utsträckning ut detaljhandeln. Köpcentrumen gjorde om stadsbilden då företagen flyttade dit. I takt med detta har småföretagare ersatts av jätteföretag. I stället för att hitta lokala utbud med förankring på orten och en blandad flora av restauranger har köpcentrumen sett likadana ut i hela landet. Det har varit samma snabbmatskedjor, samma elektronikföretag, samma sko- och klädbutiker och samma inredningsbutiker. Allt samlat i fyrkantiga byggnader med likadan inredning.

Parallellt med detta har produktionen flyttat allt längre bort. Kläder och elektronik tillverkas i Asien eftersom det blir mycket billigare.

Sveriges ekonomi dör

Coronahysterin har tagit detta ett steg längre. Nu överlever inte de nationella och internationella jättarna som en gång dödade de lokala butikerna och restaurangerna. Allt ska handlas på nätet. För konsumenten spelar det naturligtvis ingen roll om varan skickas från samma stad eller från något annat land, bara produkten kommer hyfsat fort. Därmed lär vi på sikt även se hur logistikföretagen flyttar till länder där såväl arbetskraft som porto är billigare än i Sverige.

Butiksförändringen har gjort att de varor vi konsumerat i allt högre utsträckning tillverkats utomlands men i alla fall sålts av svenskar i butiker, eller packats och transporterats av svenskar. Det naturliga steget blir att så inte heller kommer att vara fallet. Vi svenskar kommer att handla asiatiska produkter som packas i europeiska låglöneländer och sedan körs till Sverige med utländska speditörer. Kvar står staten och kommer att kräva moms för att i alla fall tjäna något på att svenskarna konsumerar, nu när man inte längre kan tjäna något på att människor arbetar och producerar.

Politikerna gräver Sveriges grav. Den småskalighet som på sikt skulle kunna trygga riket dödas och globala företag blir allt mer förmögna och inflytelserika. I en sådan verklighet är det svårt att driva eller ens motivera meningen med att ha ett land. Och kanske är det meningen. Man får väl fundera över hur rikt belönade de politiker som driver på detta blir.

Dela detta du med

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Senaste uppdateringarna

Senaste podden

  1. Husfonden – Fastighet två!

    Äntligen är det dags för fastighet nummer två! Hjälp vår insamling för att fortsätta etablera Det fria Sverige och Svenskarnas hus runt om i landet!

    297 251 kr insamlat av målet på 600 000 kr

Bli en del av
en svensk framtid

Bli medlem i Det fria Sverige idag och var med och bygg ett alternativ till den sönderfallande mångkulturella staten.