Ales Stenar är Sveriges största bevarade skeppssättning och ligger vackert vid Kåseberga på Österlen. Den består av 59 stora stenar som bildar en oval skeppsform som är 67 meter lång och 19 meter bred. Stenarna väger upp till fem ton var och är av olika material, bland annat granit, sandsten och kvartsit.
Ales Stenar har en lång och spännande historia som sträcker sig från bronsåldern till Vendeltiden. Man har hittat rester av eldstäder, lerkärl och brända ben på platsen som visar att det har varit en viktig plats för begravningar eller ritualer. Man har också gjort kol-14-dateringar av organiskt material som ger olika åldrar för skeppssättningen, från cirka 3500 f.Kr. till cirka 600 e.Kr.. Den senare tiden anses vara den mest sannolika för när Ales Stenar skapades.
Ales Stenar är inte bara ett gravmonument eller ett kultcentrum, utan kanske också ett solur eller en månkalender. En teori är att skeppssättningen är riktad efter solnedgången vid sommarsolståndet och månens läge vid olika tidpunkter . Det skulle visa att människorna som byggde Ales Stenar hade kunskap om astronomi och tidmätning.
Ales Stenar är ett unikt och fascinerande fornlämningsområde som berättar om våra förfäders liv och tro. Det är väl värt ett besök om man vill uppleva en del av vår gemensamma kulturarv.
Det fantastiska Sverige
Denna artikel är en del av vår folkbildningssatsning “Det fantastiska Sverige” där vi kort och koncist berättar om häftiga och inspirerande platser och sevärdheter i Sverige. Målet är att artiklarna ska inspirera fler svenskar att upptäcka sitt fosterland, och samtidigt genom utökad kunskap om landet stärkas i sin svenska identitet.