Om du är intresserad av svensk historia och kultur, finns det en plats som du inte får missa: Ekornavallen. Det är ett av Västergötlands märkligaste och mest fascinerande fornminnesområden, där du kan se gravar och monument från olika epoker på samma yta. Det skiljer 4 000 år mellan den äldsta och den yngsta graven på Ekornavallen, som täcker ett tidsspann från cirka 3300 före Kristus till vikingatid, cirka 800–1050 efter Kristus. Här kan du uppleva en unik miljö som vittnar om människors liv och död, tro och ritualer, under flera årtusenden.
Ekornavallen ligger i Hornborga socken i Falköpings kommun, intill landsvägen mellan Falköping och Varnhem, inte alls långt från Svenskarnas hus i Älgarås. Det är en del av Platåbergens Geopark, ett område som är rikt på geologiska och kulturella sevärdheter. På Ekornavallen finns fem stenkammargravar från bondestenåldern, bestående av fyra gånggrifter och en förmodad hällkista. En gånggrift är en grav för flera personer, som består av en kammare av stora stenblock med en gång som leder in till den. Den största och mest imponerande gånggriften på Ekornavallen kallas Girommen, vilket betyder jättekvinnans ugn. Den är 13 meter lång och 2 meter bred, och står i en stensättning som är 37 meter i diameter. Den byggdes cirka 3300–3000 före Kristus, och när den restaurerades 1946 hittades bland annat en flintmejsel, krukskärvor och bärnstenspärlor i den.
På Ekornavallen finns också två gravrösen från äldre bronsåldern, som är stora högar av sten som täcker en eller flera gravar. Rösena är cirka 20 meter i diameter och 2 meter höga, och har en kantkedja av större stenar runt sig. De är placerade på en höjd med utsikt över landskapet, och kan ha varit synliga på långt håll. Rösena kan ha varit ett sätt att markera territorium eller ära de döda.
Från järnåldern finns det sjutton stensättningar, en treudd, två domarringar och åtta resta stenar på Ekornavallen. En stensättning är en rund eller oval formation av stenar som omger en eller flera gravar, oftast brända ben. En treudd är en stensättning i form av en triangel med en spetsig ände, som kan ha symboliserat en båt eller en fisk. En domarring är en cirkel av resta stenar, som kan ha använts för rättsliga eller religiösa syften. De resta stenarna är ensamma eller i grupper, och kan ha haft olika funktioner, som minnesmärken, gränsmarkeringar eller offerstenar.
På många av stenarna på Ekornavallen finns det skålgropar, som är små runda fördjupningar som har huggits in i stenen. Ingen vet säkert vad skålgroparna betyder, men de kan ha haft en rituell innebörd. De kan ha varit kopplade till fruktbarhet, solen, gudinnor eller förfäder. Skålgroparna är helt enkelt ett mysterium som lockar till så väl tolkningar som fantasier.
Ekornavallen är en plats som berättar om människors historia på ett levande och spännande sätt. Här kan du känna närheten till de som levde och dog här för länge sedan, och fundera över deras livsvillkor, tankar och drömmar. Du kan också njuta av den vackra naturen och den lugna atmosfären, och kanske upptäcka något nytt om dig själv och din svenska identitet. Ekornavallen är en plats som väcker nyfikenhet och respekt, och som du inte kommer att glömma i första taget.
Välkommen till Ekornavallen, en plats med tusentals år av historia och en del av det fantastiska Sverige!
Det fantastiska Sverige
Denna artikel är en del av vår folkbildningssatsning “Det fantastiska Sverige” där vi kort och koncist berättar om häftiga och inspirerande platser och sevärdheter i Sverige. Målet är att artiklarna ska inspirera fler svenskar att upptäcka sitt fosterland, och samtidigt genom utökad kunskap om landet stärkas i sin svenska identitet.