Trots initiala planer att etablera den nya Utbetalningsmyndigheten i Södertälje, har regeringen nu omvärderat beslutet. Skälet uppgas vara brist på lämpliga lokaler, men Dagens Nyheter avslöjar att rädsla för kriminell infiltration ligger bakom detta beslut.
Stor risk för infiltration
Varje år stjäls minst 15 miljarder kronor ur välfärden genom olika bidragsbrott. Dessa stölder är i många fall en del av den organiserade brottslighetens försörjning. För att komma till rätta med detta ser en ny myndighet dagens ljus.
Utbetalningsmyndigheten, skapad för att bekämpa välfärdsbrott och hantera årliga utbetalningar på uppskattningsvis 600 miljarder kronor, var ursprungligen tänkt att placeras i Södertälje. Denna stad var en av de första att mångkulturaliseras och har länge varit en hotspot för organiserad klankriminalitet. Södertälje har även tidigare uppmärksammats för stora problem med infiltration i andra myndigheter, vilket väckt oro.
– Det finns redan en betydande risk för infiltration och att kriminella försöker utöva påtryckningar på de anställda. Att då lägga en så känslig myndighet i en stad med precis de problemen är att skjuta sig i foten, säger en källa till tidningen.
Polisen väl medveten
Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren belyser problematiken med infiltration inom myndigheter, noterandes att kriminella nätverk aktivt försöker placera personer inom systemet.
– Kriminella försöker placera folk på insidan och utöva påtryckningar på någon som redan är inne i systemet. Även när vi inom polisen ska rekrytera märks att vissa sökande känner ett tryck från släkt eller familjemedlemmar, det har vi färska exempel på, säger han till tidningen.
Möten under myndighetens planeringsstadium belyste säkerhetsriskerna, där den bortgångna polischefen Mats Löfving uttryckte oro över att lägga en sådan känslig myndighet i Södertälje. Även farhågor om rekryteringsutmaningar och påtryckningar på myndighetens medarbetare togs upp.
Gåva till sossepampen
Det var den förra regeringen som beslutade att lägga myndigheten i Södertälje. Enligt DN var det ett sätt för att “belöna” Boel Godner (S) för hennes arbete i kommunen. Södertälje har tvingats ta krafttag och bland annat avslöjat folkbokföringsfusk samt arbetat aktivt med myndighetssamverkan.
Men detta räckte inte. Riskerna övervägde till sist.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) valde att omlokalisera myndigheten till Hammarby Sjöstad i Stockholm. Offentligt togs inte säkerhetsaspekterna upp, men DN har i ett PM läst att just dessa var argumenten mot att placera myndigheten i Södertälje. Till DN säger Svantesson:
– Jag tycker det var väldigt omdömeslöst av den tidigare regeringen att ens tänka tanken att lägga en så viktig myndighet i Södertälje, när vi vet att just den kommunen har väldigt stora problem med försök till infiltration, ekonomisk brottslighet och annat. Det säger ju kommunledningen själva.
Myndigheten kommer efter årskiftet att öppnas i Hammarby Sjöstad. En svensk plats alltså.
Södertälje är inte längre Sverige
Om polisen såväl som regeringen inte känner sig trygg med att placera en myndighet i en stad i Sverige så måste vi konstatera att den staden inte längre står under statens kontroll. Södertälje är inte Sverige i den bemärkelsen att Sverige de facto drar sig undan därifrån.
Ingen annan slutsats går att dra. Och det är en allvarlig slutsats. Det vi ser är nämligen ett fallerande system. Istället för att kraftsamla och ta tillbaka området med den kraft som staten skulle kunna uppbringa, låter man det bara fortgå. Krafttag som skulle kunna lösa situationen vill man inte höra talas om.
Det fria Sverige kräver att:
- regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna omgående sätter igång med de förarbeten som krävs för att kunna inleda processen med internering och deportering av utlänningar som hotar landet genom kriminalitet och svenskfientlighet.
- att regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna ser över möjligheten att införa ett moratorium avseende flyktinginvandring, medborgarskap osv. tills de akuta samhällsproblemen är avvärjda.